IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика вероятно ще се свие с по-малко от очакваното през 2012 г.

Прогнозите на Британската търговска камара за 2013 и 2014 г. обаче са ревизирани надолу

21:37 | 04.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Британската икономика вероятно ще се свие с по-малко от очакваното през 2012 г.

Британската търговска камара (BCC - British Chambers of Commerce) повиши прогнозата си представянето на икономиката на Великобритания през тази година, но все още очаква свиване, съобщава BBC.

Според камарата британската икономика ще се свие с 0,1% през 2012 г. - по-малко от досега прогнозираните 0,4% спад. 

”Това се дължи изцяло на по-силния от очакваното растеж през третото тримесечие, подпомогнат от Олимпийските игри в Лондон”, посочват от BCC.

За следващата година обаче от камарата предвиждат по-нисък ръст от 1% спрямо прогнозираните през септември 1,2%. За 2014 г. прогнозата за растежа на BCC е понижена от 2,2% на 1,8%.

Понижените прогнози за ръста на БВП камарата оправдава с факта, че международната обстановка се е влошила, след като очакванията за еврозоната и други водещи икономики са били ревизирани надолу през последните месеци, както и заради вероятността от нови съкращения на бюджетните разходи във Великобритания.

”Новата ни прогноза за 2013 г. отразява предизвикателствата пред икономиката на Великобритания през идните месеци и години”, коментира Джон Лонгуърт, генерален директор на търговската камара.

„Много компании увеличават износа си, инвестират и създават работни места, но трябва да се направи повече в подкрепа на развиващите се фирми, които ще създават благосъстояние в бъдеще”, посочва той.

През третото тримесечие британската икономика отчете ръст от 1%, след като се бе свила през предишните три тримесечия. Великобритания все още не е достигнала нивото на БВП от преди финансовата криза от 2008 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още