IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британското правителство ще получи краткосрочна ликвидна инжекция

Английската централна банка прехвърля на изпълнителната власт лихвите, получавани по държавните облигации, придобити чрез програмата за изкупуване на активи

15:52 | 10.11.12 г.
Британското правителство ще получи краткосрочна ликвидна инжекция

Ограниченото откъм налични финансови средства британско правителство обяви, че ще използва очакваните 35 млрд. паунда от лихвите по програмата за изкупуване на държавни облигации на Английската централна банка, за да ограничи краткосрочното си финансиране, съобщи Ройтерс.

Управителят на централната банка сър Марвин Кинг заяви, че ходът съответства на умерено разхлабване на монетарната политика, като осигурява възможност за подкрепа на стагниращата икономика.

Според анализатори предприеманите действия може да помогнат на британския министър на финансите Джордж Озбърн да постигне целта си за понижаване на дълга.

Но според органите, отговорни за контрола върху бюджета на правителството, подобна стъпка би довела до дъргосрочни разходи, след като лихвените проценти започнат да се повишават, а част от анализаторите изразяват опасения за независимостта на централната банка и за възможно бъдещо монетаризиране на дълга, традиционно разглеждано от икономистите като сериозен инфлационен риск.

Досега Английската централна банка задържаше лихвите, получавани по държавния дълг на стойност 375 млрд. паунда, който е придобила от март 2009 г. досега в рамките на програмата за изкупуване на активи, насочена към стимулиране на британската икономика. Тези лихви ще достигнат около 35 млрд. паунда до март 2013 г., когато приключва финансовата година във Великобритания.

След това обаче централната банка ще трябва да прехвърли тези средства и получаваните в бъдеще лихви на правителството, уеднаквявайки британската практика с тази в САЩ и Япония, чиито централни банки също прилагат схеми за изкупуване на активи.

„Задържането на големи количества кеш е икономически неефективно, тъй като налага правителството да заема средства, за да финансира тези лихви“, обявиха от британското министерство на финансите. Оттам добавиха, че ще използват парите, за да ограничат заемането на средства през настоящата и следващите данъчни години.

Цената на британските държавни облигации се повиши след публикуването на информацията, тъй като това означава по-малко емисии на държавни облигации в краткосрочен план. Ръководителят на британската агенция за емитиране на дълг Робърт Стийман обаче заяви, че очаква дългосрочното въздействие върху пазара да бъде „незначително“.

В четвъртък Комисията за монетарна политика към английската централна банка реши да остави програмата си за изкупуване на активи без промяна и Кинг каза, че е уведомил членовете на комисията за плановете на правителството, преди да вземат своето решение. „Комисията смята, че използването на прихода от купона за понижаване на количеството държавни облигации в обращение ще даде ефект, подобен на покупките на облигации на същата стойност по програмата за изкупуване на активи“, посочи той.

Последна актуализация: 08:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още