IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И британците се вдигнаха на протест срещу икономиите*

Британците обвиняват кабинета на консерватора Дейвид Камерън, че пренебрегва тежкото положение на обикновените хора

18:54 | 20.10.12 г. 1
<p>
	Британците са разгневени заради политиката на правителството, от която се чувстват излъгани. <em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Британците са разгневени заради политиката на правителството, от която се чувстват излъгани. Снимка: Ройтерс 

Хиляди британци излязоха на улицата, за да протестират срещу приетите от правителството мерки за икономии, предаде CNBC.

Британците обвиняват управляващия елит, че пренебрегват тежкото положение на засегнатите от рецесията избиратели.

Популярността на премиера на Великобритания Дейвид Камерън рязко спадна през последните месеци заради политиката му на икономии. Към това се прибавя и скандала със съпартиеца му Андрю Мичъл, парламентарен секретар на управляващата Консервативна партия, който се скара с полицай на Даунинг стрийт и го нарече “плебей”, а в последствие беше принуден да подаде оставка.

Камерън отдавна се бори представата на британския електорат, че управляващите идват от богати семейства и са откъснати от проблемите на обикновените хор. Случаят с Мичъл обаче нанесе още по-сериозна вреда върху рейтинга на правителството.

Избирателите са ядосани и на финансовия министър Джордж Осбърн, който се беше качил във вагон първа класа с “нормален” билет, а в последствие си доплати. Това също буквално взриви общественото мнение, а критиците на кабинета на Камерън побързаха да обвинят министрите-консерватори, че са недостъпни и привилегировани.

Шествието на недоволните британци премина покрай парламента в Лондон, а в Хайд парк пред тях говори Ед Милибанд, социалният министър на Великобритания, който е от опозиционната Лейбъристка партия.

Шествия имаше освен в столицата Лондон и в Белфаст, Глазгоу и други градове на страната.

Британците са разгневени заради политиката на правителството, от която се чувстват излъгани. Протестиращи обясняваха, че управляващите са обещали нови работни места и засилване на растежа, а това не се е случило. Вместо това новите икономии са ударили най-уязвимите слоеве от обществото.

Дейвид Камерън се опита да отговори на исканията на хората, като леко разхлаби затегнатия бюджет и дори съобщи изненадващо и за собствените му министри, че ще принуди енергийните компании да прилагат най-ниските си тарифи за домакинствата. Това обаче не успокои мнозинството.

Все пак има анализатори подчертават, че се забелязва спад на безработицата и инфлацията на Острова, което е знак, че политиките на Камерън са на път да сработят, макар и не с очакваните темпове.

Икономисти препоръчват правителството в Лондон да се придържа към плана си за икономии и реформи, за да се справи със свръхдефицита, който в момента е над 8% от брутния вътрешен продукт на страната.

Протести се проведоха и в центъра на Рим днес. Италианците недоволстват от растящата безработица, увеличаващите се съкращения на работни места и закриането на предприятия, предаде Ройтерс.

Синдикатите в Италия обвиниха правителството, че мисли само за лихвите по държавния дълг, но не и за обикновените хора, които губят препитанието си.

Икономиите, които приложи премиерът Марио Монти задълбочиха икономическите проблеми на страната. На този фон от догодина се задават и нови данъци, които още повече “изяждат” доходите на италианците.

Синдикалните организации в страната призоваха министрите да се концентрират върху изпълнението на мерки, които да насърчават инвестициите и да увеличат заетостта, особено сред младежите и жените.

* Актуализирано към 21.20 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 4
meto76
преди 11 години
Е как протестите са мързеливи търтей може да бъде централна новина в икономически, бизнес сайт! Егати левичарството!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още