IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас поиска „подстригване“ на дълга на периферните държави от еврозоната

В интервю за Guardian лидерът на радикалната лява гръцка опозиция призова за приемането на клаузи за растеж на гръцката икономика

13:46 | 10.12.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Според Ципрас има още за &quot;подстригване&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Според Ципрас има още за "подстригване". Снимка: Ройтерс

Само седмица след като финансовите министри на държавите от еврозоната приеха още мерки, за да спасят Гърция от неплатежоспособност, най-популярната партия в южната ни съседка – коалицията на радикалната левица СИРИЗА, призова за европейска дългова конференция за окончателно решаване на кризата, пише британският в-к Guardian.

В ексклузивно интервю за изданието лидерът на партията Алексис Ципрас поиска международните кредитори да облекчат дълговото бреме на южните държави от еврозоната по примера на Германия след Втората световна война.

„Ясно е, че последното споразумение е компромис, който ще увековечи несигурността. Меркел трябва да каже на народа си преди изборите, че програмата не работи“, посочва Ципрас в интервюто.

„Единственото трайно решение е „подстригване“ на дълга не само на Гърция, а на цялата периферия на еврозоната“, казва още лидерът на СИРИЗА.

„Предлагаме да се проведе европейска конференция, подобна на тази от Лондон през 1953 г., на която са били опростени около 60% от дълга на Германия. Искаме да постигнем надеждно споразумение с нашите кредитори. Няма значение къде ще се случи това, но е важно да се случи възможно най-скоро“, коментира Ципрас.

По ирония на съдбата гръцки представители също са присъствали на събитието от 1953 г., което е положило основата на германското следвоенно икономическо чудо.

Според Алексис Ципрас, ако разбитата гръцка икономика някога се възстанови, от решаващо значение е да бъдат приети клаузи за растеж, които да обвържат финансовите задължения на Атина с възможността й да ги изплаща.

„Ние искаме време, мораториум върху обслужването на дълга, така че да можем да пренасочим тези пари към мерки за растеж“, коментира той.

Ципрас е изчислил, че лихвените плащания възлизат на около 13 млрд. евро годишно, като тези пари биха могли да да се ползват за рестартирането на гръцката икономика. „Това ще бъде печелившо решение“, допълни той.

Лидерът на СИРИЗА е категоричен, че непоследователният подход на международните кредитори за разрешаването на кризата не само ще унищожи Гърция, но и поставя в опасност целия континент.

„Има два стълба на икономическите проблеми на Европа: първият е дългът, който трябва да стане устойчив, а вторият са икономиите, които трябва да приключат. Ако се продължи с прилагането на мерки за икономии, това е равносилно на наливане на масло в огъня“, казва Алексис Ципрас.

Предлаганите от Ципрас мерки и политики често са осмивани от премиера на Гърция Андонис Самарас. Само че бруталните мерки за икономии в страната доведоха до задълбочаване на рецесията, рекордна безработица и значително повишаване на бедността.

Въпреки предприетите мерки страната не изпълни целите си за дълга и дефицита. Очаква се до 2014 г. дългът на Гърция да нарасне до 190% от брутния вътрешен продукт (БВП), което наложи приемането на допълнителни мерки за облекчаването на дълговото бреме на страната.

Според изчисленията на еврогрупата операцията по обратно изкупуване на гръцки дълг, която тече в момента, ще спомогне за понижаването му до 124% през 2020 г. от близо 190% през 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
А италиански, испански, португалски, ирландски или.....американски ще купуват ли? Както казва един познат, изкуственият интелект няма нищо общо с естествената глупост. *** на този свят надали ще свършат и съм сигурен, че те ще купуват, докато накрая всичко се срути. И може би даже известно време след това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 11 години
Никой, ама нкой няма да купува вече гръцки дългови книжа. Разбира се ЕЦБ може малко да налее. Но важното е, че никоя нормална банка или фонда няма да ви дадат пари. Същото ще се случи и с другите южни държави, а по-късно и с северните.Европейците не серазличават от другите народи за да живеят по-добре. Запомнете го.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Колкото и да е нагло това предложение, не е лошо в крайна сметка Гърците НИКОГА няма да могат да ги върнат дълговете, това е ясно. Но заедно с приемането на това орязване трябва да се изгради строга система която да не допуска вече държава да задлъжнява над 60 % от БВП в противен случай тая държава да губи контрола над ключови министерства като това на финансите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още