IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция удължи операцията за обратно изкупуване на дълг

Вече са изкупени книжа за близо 27 млрд. евро при планиран номинал от 30 млрд., като гръцките банки участват с 10 млрд., а чуждите инвеститори - с 16 млрд.

11:23 | 10.12.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Гърция удължи операцията за обратно изкупуване на дълг

Гърция удължи операцията за обратно изкупуване на облигации, съобщи държавната агенция за управлението на дълга на страната, цитирана от Ройтерс.

Инвеститорите в гръцки дълг, които искат да се включат в операцията, могат да го направят до утре в 12 ч. по Гринуич (14 ч. българско време). Инвеститорите, които вече са се включили в обратното изкупуване, няма да могат да правят промени по участието си в процедурата, допълват от агенцията.

Първоначално Гърция определи 7 декември като краен срок за участие в операцията. Според представител на гръцкото финансово министерство, пожелал анонимност, страната почти е постигнала целта да изкупи обратно облигации с номинал 30 млрд. евро.

Според гръцката държавна телевизия NET TV Атина е изкупила облигации за близо 27 млрд. евро, като гръцките банки са се включили с книжа за 10 млрд. евро, а чужди инвеститори, сред които хедж фондове, са предложили облигации на стойност над 16 млрд. евро.

Обратното изкупуване на гръцки дълг е част от последните мерки за намаляването на дълговото бреме на страната, които бяха одобрени от лидерите на еврозоната. За целта Атина получи 10 млрд. евро от временния спасителен фонд на еврозоната.

Според изчисленията на еврогрупата операцията ще спомогне за понижаването на гръцкия дълг до 124% през 2020 г. от близо 190% през 2014 г.

Финансовият министър на Гърция Янис Стурнарас очаква операцията по обратно изкупуване да бъде успешна, с което страната ще си подсигури следващия транш от спасителната помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Защо ли ми се струва, че не бих си държал парите в гръцка банка, след като с тях ще се купуват гръцки облигации. И кои ли са "чуждите инвеститори", дето са се набутали с 16 милиарда? И цялата тая порнография с едничката цел да бъде получен СЛЕДВАЩИЯТ ТРАНШ!!! Струва ми се, че спекулантите започват много опасна игра, която няма да завърши добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още