IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП на човек в България през 2011 г. е бил 46% от средния за ЕС

Показателят се покачва от 44% през 2010 г., но страната ни остава последна по покупателна способност в Съюза след Румъния с 49%

19:27 | 13.12.12 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БВП на човек в България през 2011 г. е бил 46% от средния за ЕС

През 2011 година България остава на дъното в класацията на ЕС по показателя брутен вътрешен продукт (БВП) на човек, изчислен чрез покупателната способност на населението, сочат данните на Евростат.

За изчисление на богатството в общността се използва покупателната способност, за да бъдат елиминирани разликите в цените в различните страни, обясняват от статистическата служба. За средна стойност на индекса е прието 100, което е средното ниво в ЕС.

Данните за България сочат, че у нас БВП, измерен чрез този показател, е едва 46% от средното за общността. За поредна година страната може да бъде определена като най-бедния член в ЕС, макар и да има увеличение спрямо данните за предходната година. Тогава отново бяхме на опашката, но с 44% от средното за ЕС.

Пред нас и тази година е Румъния, записала БВП в размер на 49% от средното за общността.

Евростат дава данни и за държавите, които кандидатстват за членство в ЕС. Зад нас в тази класация се нареждат Черна гора (42% от средното за ЕС) и Македония, където има известно влошаване през миналата година. Така страната се изравнява с данните за Сърбия, записала 35% от средното за ЕС.

Челната позиция за поредна година заема Люксембург, при това благосъстоянието на държавата се увеличава. Според експертите обаче високият резултат на Великото херцогство се дължи до голяма степен и на високия процент чужди работници, които не се включват в изчисленията на БВП.

БВП на Люксембург, изчислен според покупателната способност, е 271% от средното за ЕС, спрямо 267% през 2010 година. Ако се вземат предвид данните за брутния национален продукт (БНП), страната щеше да има резултат от 196% от средното за ЕС, отчитат от европейската статистика. Но дори и така, Люксембург пак щеше да е на първо място в класацията.

С между 20 и 30% над средното за ЕС е стойността на индекса за Холандия, Ирландия, Австрия, Швеция, Дания и Германия.

Данните за изпадналите в криза Испания и Италия са съвсем близки до средните за ЕС, докато Гърция записва значително влошаване през последните години – от 94% от средното за общността през 2009 година до 79% от средното през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Vesko94
преди 11 години
Статистиката е ясна....бедността в страната- още повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още