IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вайдман: Опасно е централните банки да се възприемат като мениджъри на кризата

Новите отговорности на ЕЦБ ще представляват конфликт на интереси между надзорната роля и паричната политика, смята президентът на Bundesbank

09:38 | 21.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Вайдман: Опасно е централните банки да се възприемат като мениджъри на кризата

Погрешно е центалните банки да се смятат за единственият възможен кризисен мениджър. Това коментира президентът на германската централна банка (Bundesbank) Йенс Вайдман в интервю за финландския в. Helsingin Sanomat, цитиран от Ройтерс.

„В последните години централните банки поеха ролята на мениджъри на кризата. Някои дори смятат, че централните банки са единствените способни да управляват кризата. Смятам това мислене за погрешно и опасно“, коментира Вайдман.

Вайдман потвърди и позицията си срещу програмата на Европейската централна банка (ЕЦБ) за изкупуване на облигации. Той заяви, че подобна операция би застрашила сериозно паричната политика.

Вайдман подчерта, че чрез програмата ЕЦБ има за цел да накара правителствата да се справят с причините за кризата. Според него обаче това не бива да зависи само и единствено от националните кабинети.

Президентът на Bundesbank не одобрява и новата роля на ЕЦБ като основен надзорен орган на банките в държавите от еврозоната.

„Новите отговорности на ЕЦБ ще представляват конфликт на интереси между надзорната роля и паричната политика“, посочи той.

Вайдман обаче поддържа идеята за създаването на европейски банков съюз. „Целта на банковия съюз е да се прекъсне порочният кръг между банките и правителствата“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още