IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Де Гиндос: Испанските банки са все по-силни

Според финансовия министър частният сектор вече се е преструктурирал към новите условия на работа

12:50 | 23.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Испанският финансов министър Луис де Гуиндос. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Испанският финансов министър Луис де Гуиндос. Снимка: Ройтерс

След рекапитализацията и реформите в испанския банкова сектор финансовата индустрия в страната „днес е по-силна и устойчива отпреди“, заяви Луис де Гиндос, финансов министър на правителството в Мадрид, цитиран от MarketWatch.

В интервю за германския всекидневник Die Welt Гиндос коментира, че банките в страната вече отпускат повече кредити за частния сектор.

Той очаква испанската икономика да се върне към растеж до края на годината . „За четвъртото тримесечие на 2013 г. ние очакваме лек ръст спрямо същия период на миналата година“, посочва той.

Испания се оказа една от най-тежко засегнатите от дълговата криза страни в еврозоната, след като колапса на сектора на недвижимите имоти в страната нанесе сериозен удар на испанските банки и публичните финанси като цяло.

Като следствие от тези проблеми испанската безработица достигна рекордни нива. По последни данни на Европейския статистически институт през ноември безработицата в страната е достигнала 26,5%.

Тенденцията на нарастване на безработицата вероятно е към своя край, казва Гуиндос. Частният сектор вече е извършил основната част от необходимите корекции и „за напред не очакваме много нови сълращения“, изтъква той.

Нещо повече, министърът прогнозира, че до края на годината уволненията в публичния сектопр ще престанат и като цяло пазарът на труда ще се стабилизира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още