IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания е на път да набере 13% от финансирането си за годината през януари

През 2013 г. страната трябва да си набави между 215 млрд. и 230 млрд. евро

13:30 | 23.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Испанският премиер Мариано Рахой. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Испанският премиер Мариано Рахой. Снимка: Ройтерс

Испанското финансово министерство възнамерява да продаде 13% от планираните за 2013 г. нови облигации още през януари, след като вчера инвеститорите купиха 10-годишни испански ДЦК за 7 млрд. евро при рекордно високо търсене, съобщава Bloomberg. 

Финансовото министерство в Мадрид може да приключи месеца с успешно продадени облигации за 27 млрд. евро, се казва в публикувано вчера изявление на правителството в Мадрид.

Това може  да бъде сравнено с предвидената продажба на между 215 млрд. евро и 230 млрд. евро правителствен дълг за годината като цяло.

Чуждестранни инвеститори изкупиха над от 60% от 10-годишните облигации, предложени на проведения вчера в Мадрид аукцион.

Около една четвърт от продаденото количество беше изкупено от инвеститори от Великобритания, 17% от инвеститори от еврозоната, 7% от представители на скандинавски страни и по 3% от институции от Близкия Изток и САЩ.

Испания се възползва от спада на доходността по облигациите на страните от периферията на еврозоната като цяло и ускори продажбата на дълг, тъй като се налага да покрие 24% ръст на финансирането си през тази година.

Обещанието на Европейската централна банка (ЕЦБ) да направи всичко необходимо за спасяването на еврото вероятно ще задържи цената за финансирането ни ниска, докато не станем свидетели на възстановяване, заяви испанският премиер Мариано Рахой през декември.

Днес доходността по 10-годишните испански ДЦК остана без промяна при около 5,11% в сравнение с достигнатите на 25 юли рекордни 7,75% - ден преди президентът на ЕЦБ Марио Драги да обещае да подкрепи четвъртата по големина икономика в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още