IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на Monte dei Paschi di Siena одобриха план за рекапитализацията ѝ

Одобрението проправя път за отпускане на държавна помощ на стойност 3,9 млрд. евро

21:27 | 25.01.13 г. 2
<p>
	Председателят на борда на директорите на банката Алесандро Профумо и главният изпълнителен директор Фабрицио Виола по време на пресконференция през май 2012 г. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Председателят на борда на директорите на банката Алесандро Профумо и главният изпълнителен директор Фабрицио Виола по време на пресконференция през май 2012 г. Снимка: Архив Ройтерс

Акционерите на третата по пазарна капитализация и най-стара банка в Италия Monte dei Paschi di Siena одобриха днес плана за рекапитализацията на институцията, който ще проправи път към получаването на спасителен държавен заем от 3,9 млрд. евро, съобщи DPA, цитирана от БТА.

Акционерите критикуваха остро ръководството банката на фона на възникналите въпроси за надзора на централната банка на страната върху Monte dei Paschi di Siena след разкритието на загуби за 1 милиард долара по сделки с деривати, предаде Ройтерс.

Вълненията около най-старата банка в света разтърсиха финансовите среди в Италия и изправиха правителството и централната банка пред трудни въпроси за това как рискови сделки биха могли да бъдат скрити от регулаторните органи. Случаят може да се превърне във взривоопасен въпрос при ожесточената кампания преди предстоящите на 24-25 февруари избори.

Тосканската банка, която поиска спасителна финансова помощ от правителството, разкри през тази седмица, че е извършила сделки с деривати, които могат да й струват до 720 млн. евро. С тайните сделки предишното ръководство е искало да скрие загуби във финансовите отчети за 2009 и 2008 г.

Бившият управител на банката Джузепе Мусари подаде оставка от поста си на ръководител на Италианската банкова асоциация по-рано тази седмица, припомня DPA.

В Сиена, където днес се проведе извънредното заседание на акционерите за одобряване на условията за държавната помощ, председателят на борда на директорите на кредитната институция Алесандро Профумо посочи, че тя все още оценява ефекта от сделките с деривати върху финансовото си състояние.

Премиерът Марио Монти обеща "максимална яснота и прозрачност", но отказа правителството му да сподели отговорността за кризата в най-старата в света банка. Той посочи, че проблемите засягат само Monte dei Paschi di Siena, и изрази "пълно и цялостно доверие" в централната банка на Италия, която бе ръководена от сегашния президент на Европейската централна банка Марио Драги по времето на проблемните сделки.

Италианският министър на икономиката и финансите Виторио Грили ще се яви пред финансовата комисия на парламента във вторник, за да отговаря на въпроси по случая.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още