IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасяват най-старата банка в Италия с близо 4 млрд. евро държавна помощ

Monte dei Paschi di Siena получава спасителна помощ за втори път от 2009 г. насам

09:54 | 28.01.13 г. 3
<p>
	Одобреният спасителен план поражда възможност за национализация. Снимка: Ройтерс</p>

Одобреният спасителен план поражда възможност за национализация. Снимка: Ройтерс

Италианската централна банка одобри 3,9 млрд. евро помощ за третата по големина банка в страната Monte dei Paschi di Siena заради загуби от рискови инвестиции. По-късно председателят на борда на директорите на банката Алесандро Профумо съобщи пред всекидневника Il Sole 24 Ore, че ръководството търси финансов инвеститор без значение от националността му, предаде Ройтерс.

През седмицата стана ясно, че финансовата институция е натрупала сериозни загуби от търговия с деривати в периода 2006-2009 г., когато управител на надзорния орган – централната банка на Италия, е бил Марио Драги. Рисковите инвестиции може да струват на Monte dei Paschi около 720 млн. евро.

Освен рисковите инвестиции, към проблемите на най-старата банка в Италия се прибавя и придобиването на малката Antonveneta за 9 млрд. евро в брой. Сделката от 2007 г. сериозно растърси финансите на Monte dei Paschi месеци преди ескалирането на финансовата криза.

Придобиването е обект на разследване от прокуратурата в Сиена, тъй като по същото време испанската Santander купи ABN Amro за 6,6 млрд. евро.

Одобрението на централната банка беше финалната стъпка за спасяването на банката. Скандалът обаче удари тежко по акциите на финансовата институция и отново повдигна въпроса за това как е било възможно да бъдат скрити от надзора толкова рискови сделки.

Заради тесните връзки на Monte dei Paschi с лявоцентристката партия в Италия скандалът прерасна в тежка политическа битка в навечерието на изборите в страната.

Банката получава спасителна помощ за втори път от 2009 г. насам. Тя беше принудена да се обърне към държавата след кризата през 2008-2009 г., тъй като беше една от банките в еврозоната, които не отговарят на по-тежките условия за капиталова адекватност.

Съгласно новата спасителна схема банката ще емитира облигации на стойност 3,9 млрд. евро, като с около половината от тях ще покрие съществуващата държавна помощ. Предвижда се финансовата институция да плати 9% купон по дълговите книжа от емисията, чиято стойност е повече от пазарната й капитализация в момента, отбелязва информационната агенция.

Новото ръководство на Monte dei Paschi, което беше назначено миналата есен със задачата да я стабилизира, твърди, че „всичко е под контрол“. На извънредна среща на акционерите в петък бяха одобрени две капиталови инжекции за 6,5 млрд. евро, като средствата ще бъдат предоставени през следващите 5 години.

Одобреният спасителен план поражда възможност за национализация, защото ако банката не успее да изплати заема или купона, ще трябва да издаде акции на държавата. Премиерът Марио Монти обаче коментира, че засега национализацията е „твърде далечна перспектива“.

Монти обясни решението на правителството да спаси най-старата банка в Италия така: „Това е заем с много висока лихва“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Никоя печатница не е в състояние да отпечата толкова пари, колкото банкерите могат да похарчат. Банката щяла да емитира облигации, с които да покрие държавната помощ. Значи ние печатаме едни хартийки и срещу тях получаваме друг вид хартийки. Гръцкият начин на мислене, че "няма да фалираме, защото няма да ни оставят да фалираме" все повече завладява финансовият свят. Резултатът ще е потресаващ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Никоя печатница не е в състояние да отпечата толкова пари, колкото банкерите могат да похарчат. Банката щяла да емитира облигации, с които да покрие държавната помощ. Значи ние печатаме едни хартийки и срещу тях получаваме друг вид хартийки. Гръцкият начин на мислене, че "няма да фалираме, защото няма да ни оставят да фалираме" все повече завладява финансовият свят. Резултатът ще е потресаващ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
И нека се запитаме, защо не спасяват малките производители, които правят нещо смислено?? Защо се спасяват само банки, които от нищо правят нещо и си раздават едни бонуси и заплати каквито не могат да си позволят нито в един друг сектор? А банките са заприличали на черни дупки, които засмукват финансовия ресурс на планетата и никой не разбира къде отива!И едни хора с "дипломи" по финанси, излизат и правят *** прогнози, за ръстове, за свивания, за инфлации, за кризи, за възходи... а накрая след падението, се извиняват. И никой не им търси сметка за милиардите измрели и съсипани съдби....Ето това е криза на духовността... Само забраната на такива като Уол Стрийт и подобни както и озаптяването на банките ще даде резултат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още