IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръководството на Monte dei Paschi е пренебрегнало предупрежденията за висок риск

Вътрешният одит е установил "системно превишаване на лимитите за риск в управлението" и несъответствия в счетоводството

14:40 | 30.01.13 г. 1
<p>
	Финансовият отдел на Monte dei Paschi е функционирал като банка в банката. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Финансовият отдел на Monte dei Paschi е функционирал като банка в банката. Снимка: Ройтерс

Отделите за контрол на риска и вътрешен одит на най-старата италианска банка - Monte dei Paschi di Siena, са пренебрегнали предупрежденията за непрозрачни структурирани финансови сделки през ноември 2009 г., показват банкови документи, с които Ройтерс разполага.

Агенцията припомня, че придобиването на малката банка Antonveneta за 9 млрд. евро, както и серия от губещи сделки с деривати, разклатиха стабилността на Monte dei Paschi по-малко от месец преди изборите в Италия.

Разкритията за рисковите сделки повдигнаха въпроси за това как е било възможно мениджърите на финансовата институция да скрият действията си от регулаторните органи, въпреки появата на все повече знаци, че ситуацията е на път да излезе извън контрол.

Според източници от Monte dei Paschi финансовият отдел, който се ръководи от Джан Лука Балдасари, функционира като своеобразна банка в банката. Звеното е вземало решения за инвестиции в деривати и други рискови активи без да бъде кой знае колко надзиравано от висшето ръководство.

Според централната банка на Италия и новото ръководство на Monte dei Paschi най-малко една от рисковите сделки е била целенасочено укрита от банковия надзор. Документите за нея са били открити през октомври миналата година, прибрани в сейф.

От тях обаче става ясно, че звеното за контрол на риска в банката е предупредило за „системно превишаване на лимитите за риск в управлението“. Инспекторите са отбелязали също така „недостатъци в контрола по спазването на договорните документи, свързани със структурирани операции и / или производни позиции“.

Одиторите са заключили, че някои договори „не винаги са в съответствие с най-добрите пазарни оценки“, а отчетната стойност на някои позиции не отразява тяхната реална стойност.

В момента документацията се проверява от прокуратурата в Сиена. Според източници, запознати с проверката, следователите са се фокусирали върху счетоводните машинации и проучват висши ръководители на банката за измами.

Главният прокурор в Сиена засега отказва коментар с мотива, че разследването тече в момента и е „нажежено до червено“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Тука искам всички ПРО-евро ориентирани да четата внимателно. Еврото, Еврозоната и донякъде Евросъюза са се насочили към много опасната територия на, централизирано управление и планиране, при което основни възли биват дотирани, въпреки, че всички икономически и правни правила говорят, че те трябва да бъдат наказани и фалирани. Премислете добре какво се е случило от началото на кризата досега и какво още ще се случи. Не само частни компании биват дотирани, но и половината от държавите в ЕЗ са във фактически фалит. Това ли е светлото бъдеще към което се стремите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още