IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хората над 65 години са повече от децата у нас

Тенденцията на застаряване на Стария континент е ясно видима в статистиките на Евростат

11:04 | 04.02.13 г. 5
Хората над 65 години са повече от децата у нас

България е страната с най-малко млади хора в целия ЕС, възрастните над 65 години са повече от децата. Според последните данни на Евростат през 2011 година младежите на възраст до 14 години са едва 13,2% от населението. Това е под средното за ЕС, където младежите са 15,6% от населението.

Възрастните над 65 години вече са повече от децата, отчита статистиката. През 2011 година техният дял от населението е 18,5%. През 1991 година броят им е бил 13,4%.

Данните показват и бързо намаляване на броя на младите хора у нас – през 1991 година делът на децата до 14 години е бил 20,1%, или над средното за общността – 19,3%, става ясно още от статистическите данни. Анализът на структурата на населението у нас, изготвен от Евростат, показва още, че хората в трудоспособна възраст (между 15 и 64 години) са 68,3%, спрямо 66,5% през 1991 година. Средното за ЕС е 66,9%.

Всъщност тенденцията за застаряване на населението е ясно видима в повечето държави от ЕС. В Германия например съотношението между деца и възрастни е дори по-лошо отколкото в България. Там децата до 14 години са 13,4% от населението, докато възрастните над 65 години надхвърлят 20%. Именно Германия е страната с най-голям дял на възрастните  хора в целия ЕС.

Страната с най-голям потенциал от демографска гледна точка в ЕС е Ирландия – там децата до 14 години са 21,3%, а хората над 65 години – 11,5% от населението. В трудоспособна възраст са 64,7% от ирландците. Интересно е съотношението на населението в Полша – децата до 14 години са 15,2%, а възрастните – 13,5%. В същото време обаче хората в трудоспособна възраст надхвърлят 71%.

Средната възраст на европейците през 2011 година е била 41,2 години, като варира от 34,5 години в Ирландия до 44,6 години в Германия. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
Big Stan
преди 11 години
Да не ви пука бре пичове, важното е цените на копторите да са Ъп .... А Турция веднъж вече се опари и втори път не се знае дали ще ни иска територията, така че спасение от там не чакайте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
amanotumnici
преди 11 години
Не знам за какви млади ми говориш, но през последните четири години властта не предприе никакви политики по отношение на това да стимулира българските семейства да имат деца. Ако БСП си държат пенсионерите, Гербавите държат ***. Ако погледнем обективно на нещата, пенсионерите ще изчезнат, а *** се размножават като *** в канализацията. И докато пенсионерите на нашите родители, които гладуват и с нищо не пречат на останалите хора, *** крадът ток, не плащат данъци, в основата на битовите престъпления. И докато се усетим, ако турците не ни превземат, то *** ще го направят в много скоро време. Жалко, че никой не мисли за това в нашата страна. В Англия пропищяват една година преди да бъдат допуснати българи до техния трудов пазар (говорим за няколко хиляди), докато при нас *** ще са милиони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
stasi666
преди 11 години
Е БСП се гризи младите да напускат,а пенсионерите да гласуват под строй
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
deant
преди 11 години
2 милиона работещи (повече от половината от тях не си плащат реалните осигуровки) издържат 6 милиона не работещи. Даже се учудвам как не сме обявили реален фалит досега. Но и това ще стане след някоя друга година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
deant
преди 11 години
Тенденцията е ясна. България е продадена като територия, и населението подлежи на екстерминация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още