IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deepwater Horizon продължава да е котва за BP

Катастрофата в Мексиканския залив и спадащи продажби доведоха до спад на печалбата, но акцията поскъпва

22:39 | 05.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Deepwater Horizon продължава да е котва за BP

Печалбата на британската петролна компания BP намалява рязко наполовина през изминалата година. Под черта петролния гигант е спечелил през 2012 г. около 11,58 милиарда долара. Година по-рано печалбата бе в размер на 25,7 млрд. долара. Ако от този резултат бъдат извадени колебанията в цените на нефта, печалбата през 2012 г. Щеше да бъде в размер на 17,6 млрд. долара спрямо 21,7 млрд. долара година по-рано, предаде Ройтерс. 

По-този начин BP започна да изостава от конкурентите си. Британско-холандският концерн Shell отчете благодарение на значително увеличеното производство ръст на печалбата. Трите големи американски компании от бранша ExxonMobil, Chevron и ConocoPhillips също успяха да задържат на стабилно равнище своя резултат спрямо 2011 г. въпреки падналите цени на нефтените продукти.

Междувременно BP успя да се договори с властите за обезщетенията заради причиняване на едно от най-големите екологични бедствия в историята на САЩ. Компанията трябва да плати 4 милиарда долара глоби и други  наказания. Концернът призна, че е виновен за смъртта на 11 работници при взрива на нефтена платформа, от който започна катастрофата, и че е излъгала Конгреса за размера на разлива.

Съдът заяви, че споразумението за признаването на вината е "справедливо наказание" за нарушаването на безопасността на работниците и причиненото екологично бедствие.

Решителният цивилен съдебен процес ще започне на 25-и февруари в Ню Орлиънс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още