IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen може да свали MAN от борсата

Подобно на ситуацията при Audi, и в MAN концернът от Волфсбург иска да дърпа сам конците

15:52 | 07.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Volkswagen може да свали MAN от борсата

В опитите си да поеме пълен контрол над производителя на камиони MAN, Volkswagen може дори да свали акциите на компанията от борсата.

Volkswagen планира да слее MAN с нова инвестиционна компания, пише в свой материал в днешния си брой  Frankfurter Allgemeine Zeitung, като се позовава на източници от компанията. Това ще позволи на останалите акционери на MAN да изкупят останалите свободно търгуеми акции чрез така наречената преса (сделка от типа „Squeeze-out“ - задължителното придобиване на дяловете на малка група от акционерите от акционерно дружество с помощта на парично обезщетение).

Говорител на концерна от Волфсбург наречена материала „спекулация“ и заяви, че компанията няма конкретни планове. Все пак обаче статията не бе категорично оборена – „ние си запазваме отворени всички опции", цитиран е говорителят от Handelsblatt.

Volkswagen притежава над три четвърти от дела на богатия на традиции мюнхенски производител. Както и при Audi, VW иска да държи мажоритарния дял в MAN. Това би позволило на компанията от Долна Саксония да има право на глас за стратегическите въпроси и да получи директен достъп до печалбите. Проектът ще се реализира по-късно тази година, пише още FAZ.

Останалите акционери в MAN би следвало да получат обезщетения. Според информация на FAZ пълното сливане с MAN ще бъде по-лесно, ако то се случи посредством отделно дъщерно дружество на VW, която също е листнатно на борсата. В момента Volkswagen оценява стойността на останалите акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още