IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P повиши перспективата пред рейтинга на Ирландия до „стабилна“

Основният въпрос, който остава, е дали Moody’s ще повиши рейтинга на страната от сегашния неинвестиционен статус, коментира анализатор

17:00 | 12.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Финансовият министър на Ирландия Майкъл Нуунан. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Финансовият министър на Ирландия Майкъл Нуунан. Снимка: Ройтерс

Standard & Poor's повиши до „стабилна“ перспективата пред кредитния рейтинг на Ирландия, след като миналата седмица правителството в Дъблин се споразумя с Европейската централна банка (ЕЦБ) да преструктурира част от дълговете на местните банки, съобщава Financial Times. 

Рейтинговата агенция изтъква, че сделката за обмяна на облигации за 28 млрд. евро с по-дългосрочни ДЦК трябва да „понижи цената за обслужването на ирландския дълг... Повишавайки матуритетния профил на ирландския дълг, транзакцията, също така, ще увеличи шанса Ирландия да успее да приключи със спасителната програма на Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ) до края на 2013 г., както беше планирано“, се посочва в изявление на агенцията.

S&P е първата от големите кредитни агенции, която повиши перспективата пред ирландския рейтинг до „стабилна“ от „негативна“ след сключването на дълговата сделка, която според правителството ще позволи на Ирландия да излезе от спасителната програма до края на годината.

Ревизията означава, че Ирландия вече не е застрашена от по нататъшно понижаване на рейтинга си, който според S&P за момента е BBB+/A-2.

Инвеститорите реагираха позитивно на сделката за дълга на ирландските банки. Доходността по 8-годишните ирландски облигации се понижи под 4% за първи път от 2007 г.

Moody’s коментира, че приема споразумението с ЕЦБ като „позитивно за кредитния рейтинг на Ирландия“, който за момента според агенцията е Ba1 с негативна перспектива.

Moody’s понижи рейтинга на Ирландия до неинвестиционен “junk” през юли 2011 г. и за разлика от останалите кредитни агенции запази тази оценка въпреки прогреса на страната в понижаването на бюджетния си дефицит.

„Решението на S&P определено е позитивно за ирландските облигации“, коментира Конал МакКойли, главен икономист на Davy. „Основният въпрос, който остава, е дали Moody’s ще направи същото и ще повиши рейтинга на страната от сегашния неинвестиционен статус. Ако това се случи, много доскоро предпазливи инвеститори ще помогнат за по нататъшното понижаване на лихвите по ирландския дълг“.

Според сделката с ЕЦБ Дъблин ще издаде дългосрочни правителствени облигации с матуритет от до 40 години, с които ще замени дълг за 28 млрд. евро, който продаде в разгара на финансовата криза през 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още