IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Риск от валутна война няма... засега

Курсовете на валутите не трябва да се превръщат в политическа цел, коментира вице президентът на институцията

17:46 | 12.02.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Вице президентът на ЕЦБ Вито Констансио. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Вице президентът на ЕЦБ Вито Констансио. Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) не вижда риск от валутна война, заяви вице президентът на институцията Вито Констансио, цитиран от MarketWatch.

Подобен сценарий обаче на всяка цена трябва да бъде избегнат и за в бъдеще, допълва той.

„За момента не се води валутна война“, коментира централният банкер днес в Хелзинки. „Тя, разбира се, трябва да бъде избегната на всяка цена“.

Констансио потвърди, че ЕЦБ уважава принципа на плаващите валутни курсове, възприет от страните от Г-7 и Г-20 и че съдбата на еврото ще бъде оставена на пазарите. Единственият аспект, върху който ЕЦБ обръща внимание, е ефектът на валутния курс върху очакванията за инфлация.

„Курсовете на валутите не трябва да се превръщат в политическа цел“, казва Констансио. „Това е нашата позиция. Ние винаги сме уважавали тази позиция“.

Запитан за Япония и усилията на правителството в Токио да разхлаби допълнително монетарната си политика, Констансио коментира, че никоя страна, подписала споразуменията на Г-7 и Г-20, не трябва да извършва „самостоятелни интервенции“ на валутните пазари.

"Всяка директна интервенция на валутните пазари трябва да бъде координирана с останалите страни със свободно търгуващи се валути", допълва той.

Банкерът коментира, че според прогнозите на ЕЦБ инфлацията в еврозоната през тази година ще остане под 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 2
lyusien
преди 11 години
Какъв ти риск Тя валутната война е в разгара си И най губеща е Европа Невероятно силно евро На основание на какво ? Европа е близо до нова рецесия Ръста е пренебрежително нисък Отгоре на всичко силното евро е спирачка на износа - един от основните двигатели на растежа И всичко това под благосклония поглед на Е Ц Б
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още