IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-7 се опитват да разсеят страховете за валутна война

Страните от Г-7 предпочетоха да не критикуват Япония и това е зелена светлина за всички да започнат да разпродават йени, коментира анализатор

15:24 | 12.02.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните развити световни икономики потвърдиха ангажимента си да не се опитват да манипулират валутните курсове, съобщава Financial Times.

Това беше направено в декларация, публикувана във вторник сутринта, дни преди срещата на страните от Г-20 в Москва.

Решението беше очаквано и представлява опит за понижаване на напрежението около високата волатилност на валутните пазари от последните месеци, се посочва в декларацията на страните от Г-7, които включват САЩ, Канада, Великобритания, Франция, Германия, Италия и Япония. Те обявиха също, че ще провеждат „тесни консултации“ при всяка нова интервенция на валутните пазари.

„Ние потвърждаваме, че нашите фискални и монетарни политики са били и ще останат ориентирани единствено към това да посрещат обективни вътрешни потребности и че нямат за цел да манипулират валутните курсове“, се посочва в декларацията.

След публикуването на изявлението японската йена поевтиня.

Декларацията потвърждава досега поетите ангажименти, без обаче да предлага нови – знак, че развитите страни нямат намерение да се месят в плановете на японското правителство да рестартира икономиката си.

„Страните от Г-7 предпочетоха да не критикуват Япония и това е зелена светлина за всички да започнат да разпродават йени“, казва Кит Джукс, стратег на Société Générale. „Интересно е обаче какво азиатските страни, които са засегнати в по-голяма степен от ситуацията, ще кажат в края на седмицата“.

Декларацията на Г-7 е направена преди срещата на финансовите министри на страните от Г-20 и централните банкери в петък в Москва. Редица анализатори спекулираха, че Япония ще бъде критикувана за плановете да подкрепи икономиката си чрез програма за агресивни монетарни стимули.

Японската йена поевтиня с толкова бърз темп след избирането на новото японско правителство през декември, че това накара някои политици отново да заговорят за опасността от валутна война.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още