IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

OMV с рекордни финансови резултати

Печалбата скача с 35%, компанията увеличава дивидента

12:45 | 21.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
OMV с рекордни финансови резултати

Австрийската петролна и газова група OMV увеличава значително печалба си през 2012 година. С основна заслуга за това е възобновеното производство в Либия, заради което е възможно увеличаване на дивидента. Коригираната от инвентаризационни ефекти оперативна печалба (Clean CCS EBIT) се увеличава с 35% до 3,4 милиарда евро, обявява компанията.

По този начин резултатът е малко над очакванията на анализаторите, които очакваха печалба в размер на 3,34 млрд. евро.

През четвъртото тримесечие коригираната оперативна печалба нарасна с 30% до 956 млн. евро.

За 2012 г. OMV ще плати на своите акционери дивидент от 1,20 евро на акция, след дивидент от 1,10 евро през предходната година.

Чистата печалба скача с 10% до 393 млн. евро, а приходите са в размер на 11,4 млрд. евро. Резултатите са в рамките на очакванията на запитаните от Bloomberg анализатори.

"През 2012 г. успяхме да постигнем рекорден резултат и да продължим успешно да реализираме нашата стратегия", заяви главният изпълнителен директор на OMV Герхард Ройс. "Ние спечелихме от възобновяването на производството в Либия и стабилизираното производство в Румъния и Австрия".

Производството на петрол на OMV в Либия намаля рязко след избухването на въстанието срещу бившия лидер Муамар Кадафи през февруари 2011 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още