IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК очаква по-добра реколта от зърнени култури

Високите цени през миналата година накараха много земеделци да се обърнат към тези култури, отбелязват от комисията

15:54 | 01.03.13 г.
ЕК очаква по-добра реколта от зърнени култури

През тази година реколтата на зърнените култури ще бъде по-добра в сравнение с миналата година, прогнозира  Европейската комисия (ЕК). Очакванията са за увеличение в рамките на около 5,6% до 287,6 млн. тона.

От 1 юли към общността ще се присъедини и Хърватия и тогава добивът ще бъде 291,1 млн. тона, допълват от комисията.

Общо засетите площи със зърнени култури са 56,9 млн. хектара и се увеличават с 0,2% спрямо предходната 2012 година. Очакванията са за добив от хектар в размер на малко над 5 тона.

Високите цени през 2012 година подтикнаха много земеделци да се ориентират към зърнените култури. На базата на добрите очаквания за реколтата през тази година обаче прогнозите на Организацията за земеделие и храни (FAO) към ООН са за намаление на цените.

Почти навсякъде в Европа условията за посевите на този етап са задоволителни. Единствено изключение е Великобритания, където реколтата е засегната от прекомерни валежи.

В САЩ също има проблеми с многото валежи, но и със сушата от началото на годината в някои щати. Именно този факт може да повлияе на цените във възходяща посока, опасяват се анализаторите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още