IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС иска да ограничи заплатите на шефовете на публичните компании

Трябва да се върнем към идеята за социална пазарна икономика, коментира еврокомисарят за вътрешния пазар Мишел Барние

16:51 | 09.03.13 г. 15
<p>
	Еврокомисарят за вътрешния пазар и финансовите услуги Мишел Барние. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Еврокомисарят за вътрешния пазар и финансовите услуги Мишел Барние. Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) иска да ограничи заплатите на ръководителите на всички дружества, чиито акции се търгуват на борсите в ЕС. Това заяви в интервю за утрешния брой на германския Frankfurter Allgemeine Zeitung еврокомисарят за вътрешния пазар и финансовите услуги Мишел Барние, цитиран от Франс прес.

"За всички предприятия, чиито акции се котират на борсата в Европейския съюз (ЕС), акционерите ще трябва да решават за равнището на заплатите, включително за златните парашути (големи компенсации при напускане на поста)". При това възнагражденията ще трябва да бъдат по-прозрачни", посочва Барние пред германското издание.

"Трябва да се върнем към идеята за социална пазарна икономика", аргументира се той. "Компаниите не бива да бъдат щанд за самообслужване на мениджърите. Ето защо ние трябва да предоставим контрола на акционерите в дружествата", допълва еврокомисарят.

Европейската комисия е насърчена от референдум в Швейцария в началото на март по въпроса за ограничаване на твърде високите възнаграждения на шефовете на швейцарските дружества, котирани на борсата.

Брюксел ще представи пакет от подобни мерки до края на годината.

В началото на март обаче европейците отложиха гласуването по текст, предвиждащ таван за бонусите на банкерите, за да не изолират Великобритания, която отказва да го приеме.

Барние все пак е оптимист за шансовете да бъде постигнат компромис с Лондон. "Ще видим дали определени детайли трябва още да се подобрят в очите на британците", отбелязва той. Междувременно обаче трябва да се придържаме към същността на нашите предложения, отбелязва еврокомисарят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 0
deant
преди 11 години
"Или пък да се срути."--------------Така е. Историята е показала многократно, че няма империя (строй), която да е вечна. Та те така, може в нашия живот да видим края на една, две империи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
"Всяка система, която отнема нещо, спечелено по честен начин..."--------------------Уви, когато има намесени кредити (т.е. бъдещи доходи и приходи) не е толкова лесно да се говори за нещо "спечелено". И понеже света е затънал в кредити то, за съжаление, никой не може да каже, че е спечелил парите, които е спечелил защото срещу всеки приход, пряко или косвено, стои някакъв кредит. Т.е. очакване тези пари да бъдат заработени в бъдеще. Т.е. глаголното време за "спечелено" е неточно ако е минало. Заради кредитите сме в постоянна хипотеза, че почти всичко трябва тепърва да се изработи. Или пък да се срути....Не че ми харесва това състояние на нещата (дори напротив), но това е реалността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
iivanoff
преди 11 години
Ако някой си мисли че "Не е луд този който яде баницата, а този който му я дава" - много се лъже!! Има предположение, при което този който яде баницата, е проводник на идеи и правила, чрез които баницата се отнема от контрагента, въпреки неговото желание да го стори. Е, тогава няма проблеми ядящия баницата и да е луд !!!!!!!!!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Брюксел още нещо да иска да ограничи? Защо например не ограничи малко броя на бюрократите в Брюксел? Както и техните заплатки и бонуси? А защо не и да огрничим ЕП да стои в един град, а не да обикаля европа като пътуващ цирк, какъвто всъщност е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 10
studioaa
преди 11 години
Социализмът, комунизмът и техният наследник социалдемокрацията са най-големият тумор на обществото за всички времена. След стотиците милиони жертви, убити не от пушка, а глад, мизерия и липса на адекватна медицинска помощ само 4 пъти повече от жертвите във Втората Световна война, някой кръгли *** облечени във власт предлагат възраждане на социализма, а не съд на убийците комунисти. Всяка система, която отнема нещо, спечелено по честен начин от човека, без значение от причината за това, е обречена на разпад. Прав е големият Владимир Буковски с неговите асоциации между СССР и ЕС, вторият е осъвременена версия на първият, но е същият ***, и ще бъде пометена по същия начин...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още