IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Bankia се сринаха с над 50%

Standard & Poor's не вярва в плана за преструктуриране на банката и понижи кредитния ѝ рейтинг

14:36 | 25.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Bankia трябва да бъде основно &quot;ремонтирана&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Bankia трябва да бъде основно "ремонтирана". Снимка: Ройтерс

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's понижи кредитния рейтинг на испанската Bankia. Според рейтинговата агенция капиталовите мерки на банката няма да имат очакваната ефективност, предаде Ройтерс.

S&P понижи дългосрочния рейтинг на финансовата институция с една степен до "BB", на три степени под инвестиционния рейтинг.

Bankia отчете за 2012 г., рекордна загуба след данъчни отчисления и такси в размер на 21,2 млрд. евро. Банката е прехвърлила активи в размер на 22 млрд. евро на т. нар. "лоша банка“, за да прочисти баланса си.

Решението за новия рейтинг отразява мнението на агенцията, че мерките за укрепване на капитала чрез капитализиране на хибридни облигации в размер на 6,5 милиарда евро в собствен капитал "няма да имат обхвата, който се очакваше", информира S&P.

В резултат на решението цената на акциите на Bankia се срина с почти 52% на борсата в Мадрид.

Освен това S&P понижи и кредитния рейтинг на Banco Financiero y de Ahorros, концернът – майка на Bankia, с една степен до „B-“.

Негативната перспектива и по двете оценки S&P обоснова с „тежката икономическа среда и риска, че планът за преструктуриране на банката може да се окаже неуспешен“. 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още