IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: България остава най-бедната държава в ЕС

У нас пет пъти повече хора от средното за Евросъюза търпят сериозни материални лишения, сочи анализ

16:38 | 26.03.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор
ЕК: България остава най-бедната държава в ЕС

Европейската комисия (ЕК) определя нивата на бедност у нас като тревожни в публикувания днес анализ на социалната ситуация в ЕС. В България пет пъти повече хора от средното за Европейския съюз търпят сериозни материални лишения, гласи анализът, в който има специален раздел за нашата страна, съобщава БНР.

Крайните мерки за икономии са подобрили значително бюджетните позиции, но на цената на растящо социално недоволство, пише в частта за България.

Еврокомисията отбелязва още, че масовите протести, довели до оставка на правителството, са били предизвикани от необичайно високите сметки за електричество, което е един от основните разходи за българските семейства. 85 на сто от месечните доходи на домакинството отиват за покриването на основни нужди, а 44 на сто от хората у нас търпят сериозни материални лишения, пише още в анализа.

Като констатира, че България е най-бедната страната в Европейския съюз, анализът посочва, че 49 процента от населението, 52 от децата и 61 на сто от пенсионерите са застрашени от бедност и социално изключване. Тези нива са два пъти над средноевропейските.

Заедно с Испания, Италия, Гърция и Кипър, България е и сред страните, в които младежката безработица надхвърля 20 на сто. В края на миналата година у нас е регистриран вторият най-голям спад на заетостта като цяло. В същото време сме на първо място по несъответствие между квалификацията и уменията на търсещите работа и нуждите на пазара на труда.

Негативната картина допълват и неблагоприятни демографски тенденции. Продължителността на живота на жените у нас е най-ниската в Евросъюза - 78 години при средни над 83. Мъжете живеят до 71 години, което е третата най-ниска продължителност на живота.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
jelenski
преди 11 години
Не ме учудва. Борисов е единственият премиер, който замрази заплатите и пенсиите. При него лекарствата се увеличиха с над 500%, а храните с близо 50%. Средният и малък бизнес бе унищожен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Balthazar
преди 11 години
Българският народ трябва да вземе пример от Исландия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Vesko94
преди 11 години
Прекалената фискална дисциплина беше крайно неправилна политика на миналото правителство. Просто България не бе в състояние да я понесе. Сега ще е много по-трудно да се извади страната от кризата. Изискват се реформи и външен капитал, с който да се задвижи икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още