IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС разследва таксите на Mastercard

Разследването е свързано с плащания, направени от туристи в страни от Европейската икономическа зона

21:51 | 09.04.13 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Mastercard попадна във фокуса на разследване на Европейската комисия (ЕК) заради таксите върху картовите транзакции, извършвани от туристите на Стария континент, съобщава BBC.

Комисията изтъква, че някои от „между банковите такси и свързаните с тях практики може да се окажат в противоречие със законодателството за защита на конкуренцията в общността“.

Комисията вече разследва другата голяма картова компания,Visa, по подобни обвинения.

Mastercard, която подчертава, че ще окаже „пълно съдействие на разследването“, може да бъде глобена с до 740 млн. долара или 10% от приходите на компанията за 2012 г.

В изявление на компанията се посочва, че Mastercard „винаги се е опитвала да балансира интересите на клиентите и търговците“.

Разследването е свързано с плащания, направени от туристи в страни от Европейската икономическа зона (EEA), включваща страните от Европейския съюз (ЕС), Норвегия, Лихтенщайн, Исландия и Швейцария.

ЕС подчертава, че основната цел на мярката е гарантиране на сигурността на потребителите.

„Когато американски турист използва Mastercard, за да направи покупка в EEA, таксите могат да се окажат доста високи и като цяло са много по-високи от плащаните от европейските потребители“, коментира Антъни Коломбайн, говорител на Европейската комисия (ЕК).

През 2007 г. след подобно разследване Комисията забрани на Mastercard да облага с такса трансграничните разплащания между страните в Европейската икономическа зона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още