IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството на САЩ обвини Novartis в измама

Швейцарската компания е плащала в продължение на десетилетие подкупи на лекари под формата на хонорари и разкошни вечери, за да изписват нейните лекарства

15:59 | 27.04.13 г. 19
<p>
	Централата на компанията в Базел. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Централата на компанията в Базел. Снимка: Архив Ройтерс

Американското правителство обяви втори граждански иск срещу фармацевтичната компания  Novartis AG само в рамките на 4 дни, обвинявайки подразделение на швейцарския производител на лекарства в подкупи на стойност милиони долари, платени на лекари, за да изписват нейни медикаменти, съобщи Ройтерс.

Според властите в САЩ базираната в Базел компания в продължение на десетилетие е пръскала средства за хонорари за изнесени речи на събития, свързани със здравеопазването, и за обилни почерпки, включително близо 10 000 долара за вечеря за трима души в японски ресторант от веригата Nobu в Далас, за да склони лекари да предписват нейните лекарства.

Те твърдят, че това е довело до плащането на милиони долари за реимбурсиране на медикаменти по програмите Medicare и Medicaid като например лекарствата срещу високо кръвно налягане Lotrel и Valturna, както и използваното от диабетиците Starlix.

Обвиненията са представени подробно в разобличителен процес, заведен първоначално срещу Novartis Pharmaceuticals Corp от бившия търговски представител Осуалд Билота през януари 2011 г., към който американското правителство се присъединява сега. 27 американски щата, федералният окръг Колумбия и градовете Ню Йорк и Чикаго също са ищци по делото, в което се иска тройно обезщетение според клаузите на федералния Закон за лъжливите заявки (False Claims Act).

„Novartis опорочи процеса на изпълнение на рецептите за лекарства“, посочва в съобщение прокурор Прийт Барера. „За размера на своите инвестиции  Novartis е получила изключително висока печалба при тези лекарства, а Medicare, Medicaid и други федерални програми само е трябвало да разтягат кесията“, добави той.

Във вторник правителството на САЩ обвини Novartis за убеждаване на аптеки да прехвърлят хиляди пациенти с трансплантация на бъбреците към нейния имунопотискащ медикамент Myfortic в замяна на подкупи, маскирани под формата на отстъпки в количества и цени.

Говорителката на швейцарската компания Джули Мейсоу заяви, че исковете по двете дела се обсъждат и че тя ще се защитава. Мейсоу добави, че програмите за изявления на лекари са „приета и обичайна практика“ в бранша.

„Смятаме, че вероятните плащания на подкупи от страна на Novartis са пореден пример за злоупотреба във фармацевтичната индустрия, които допринасят за извисяващите се медицински разходи“, посочва обаче в свое съобщение Джеймс Милър, партньор в  Shepherd, Finkelman, Miller, and Shah в Честър, Кънектикът, които представляват Билота.

Според иска от януари 2002 г. до ноември 2011 г. Novartis често са плащали на лекари да говорят за нейни лекарства и програми с образователна цел, но често на събития, които не са били свързани със здравеопазването или дори за такива, които не са се провели изобщо.

Властите твърдят, че само за лекарствата Lotrel, Valturna и Starlix компанията е похарчила близо 65 млн. долара и е провела над 38 000 опознавателни програми в рамките на десетилетие. Жалбата описва множество неуместни мероприятия, включително в различни вериги ресторанти, на които са присъствали търговски представители на Novartis, както и партита, на които от Novartis са черпили лекарите.

Според Мейсоу „програмите за представяне“ са предназначени за информиране на лекарите как да използват лекарствата на компанията. Novartis „инвестира значително време и ресурси, за да помогне да се гарантира, че тези програми се провеждат по етичен и отговорен начин“, убедена е тя. „Посветили сме се на правилното им провеждане“, добави говорителката на компанията.

През септември 2010 г. Novartis се съгласи да плати 422,5 млн. долара, за да избегне наказателна и гражданска отговорност за маркетинга на няколко свои лекарства, след които медикаментът за третиране на епилепсия Trileptal.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

16
rate up comment 5 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Има и по-лесен начин - информационните системи на институциите се "връзват" към интернет така че всеки да може да види всичко. Демек - пълна прозрачност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 1
Натрий
преди 10 години
Явно е порочна практиката Партии -> Избори - > Спонсори... Ето защо трябва да има граждански контрол, но не имагинерното понятие. Всеки пълнолетен с висше образование трябва да дава дежурства в институциите. Във всичките. На случаен принцип.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 0
be_google
преди 10 години
Сега ще последва и многомилиардна глоба от чичо Сам! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 1
FINTA
преди 10 години
Наивни ли сте или на наивни се правите? Всички тия предизборни кампании струват пари... Естествено че ще се очаква нещо в замяна. Това е световна практика. Май кампанията на Обама излезе над милиард долара, сигурно заради красивия му тен са ги дали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
боже...българите не са измислили топлата вода????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 2
deant
преди 10 години
За това здравните осигуровки и всички останали рекети трябва да се плащат на минимум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 0
zaigush
преди 10 години
Ей ама значи туй правителство на САЩ са много големи! Аналогията са Бойко е неуместна,но навсякаде по целия свят управляват безочливи ***!!! Откриха топлата вода! Сигурно сега ще ощипят швайцовете некой лев .... И далаверата пак ще си върви....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Така е, след сто години всички ще изглеждаме по-един и съши начин, поне физически. За духа, незнам , но се надявам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Промити мозъци безкрай. Никой не вижда, че една шепа хора стискат света в юмрука, кво толкова ще го правят незнам. Халал да им е, след 20-30 години мен няма ме има, да си го гледат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 3
Сините камъни
преди 10 години
Тия, дето са ми писали минуси, да се замислят, откъде дойдоха хилядите странни болести и да си изберат според окраската, или Чернобил, или бомбите хвърлени от НАТО над Сърбия, или ваксините, или генетичната храна, или пестицидите. Само че всичко това, независимо от окраската води до едно, пари и власт!Ако някой мисли, че отричам кората на бялата върба, чиято химична формула е в основата на аспирина или хилядите билки, на базата на които се правят изкуствени лекарства, не, не отричам бялата върба, но отричам изкуствения аспирин. В момента в България върви една реклама за аспирина, която вървеше до преди години в Америка и която отрекоха, но това не пречи да върви в България. Баба и дядо се грижеха за храната си и никога не мислеха за лекарства, защото не са ползвали такива. Сега, всеки втори първо слага лекарствата, после храната!Така, че пишете минуси, те са за вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още