IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И инвеститорите приветстваха правителството в Италия

Доходността по 10-годишните италиански облигации падна под 4% на аукцион за пръв път от октомври 2010 г.

15:58 | 29.04.13 г.
Автор - снимка
Редактор
И инвеститорите приветстваха правителството в Италия

Инвеститорите приветстваха сформирането на правителство в Италия, влагайки средства в италиански активи и пренебрегвайки предупреждението, че на страната все още може да се наложи да поиска спасителна помощ, за да устои на дълбоката икономическа криза, съобщи Ройтерс.

Разходите за финансиране на Италия паднаха до най-ниското си ниво от октомври 2010 г. насам след аукцион на 5-годишни и 10-годишни държавни облигации, от който бяха набрани 6 млрд. евро при силно понижена доходност, а борсовият индекс на най-големите италиански компании FTSE MIB отчете ръст от 1,6%, воден от банките и компанията Mediaset на Берлускони, оставяйки зад себе си основните индекси на останалите европейски пазари.

Доходността по 10-годишните облигации падна под 4% годишно, достигайки 3,94%, а цялата емисия в размер на 3 млрд. евро бе реализирана. На аукцион на книжа със същия срок на погасяване, проведен преди месец, тя бе 4,65%. Презаписването достигна 1,4 пъти спрямо 1,3 пъти през март.

Доходността по 10-годишните италиански облигации достигна своя връх от около 7% през ноември 2011 г., когато Монти се закле като премиер на страната. Разликата с 10-годишните германски облигации, на която се гледа като на показател за доверието на инвеститорите, се сви в петък до 274 базисни пункта от 286 базисни пункта.

Срещу 5-годишните облигации днес бяха получени също 3 млрд. евро при доходност от 2,84% спрямо 3,65% при предишния аукцион на книжа с аналогичен матуритет.

Всичко това предполага, че инвеститорите одобряват избора на лявоцентристкия политик Енрико Лета за премиер, както и на способностите му да преодолее различията с десноцентристите на Берлускони и центристите на бившия премиер Марио Монти.

Последна актуализация: 21:36 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още