IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И инвеститорите приветстваха правителството в Италия

Доходността по 10-годишните италиански облигации падна под 4% на аукцион за пръв път от октомври 2010 г.

15:58 | 29.04.13 г.
Автор - снимка
Редактор
И инвеститорите приветстваха правителството в Италия

Полагането на клетва от страна на Лета като премиер на Италия в неделя подхрани надеждите за краткосрочни действия за справяне с кризата и сложи край на двумесечната политическа безизходица, в която страната изпадна след парламентарните избори в края на февруари, когато нито една от основните политически партии не получи достатъчна подкрепа за самостоятелно сформиране на правителство, а опитите за коалиция пропаднаха. Това застраши доверието на инвеститорите във възможностите на страната да се измъкне от продължителната рецесия.

Банкери и бизнесмени днес одобриха избора за министър на икономиката на заместник-управителя на италианската централна банка Фабрицио Сакомани – уважаван икономист, който трябва да убеди инвеститорите, че Италия няма да се откаже от стандартните фискални стратегии.

„Това очевидно е авторитетно правителство. Лета е компетентен и има опит“, заяви Андреа Кутури, вицепрезидент в компанията за управление на активи Anthilia Capital Partners. „Ключовият проблем обаче е колко ще просъществува това правителство и какво ще бъде в състояние да направи. Това ще стане ясно през следващите седмици“, добави той.

Но според Джовани Боси, главен изпълнителен директор на италианската кредитна институция Banca Ifis, фактът, че има правителство, което е подкрепено от политическите сили, вече е нещо положително. „Рискът обаче е, че то ще трябва да се бори със силите, които се противопоставят на споразумението между лявоцентристите и десноцентристите. Ще му се наложи да действа бързо“, добави Боси.

Антиелитарното движение „5 звезди“ на комика Джузепе (Бепе) Грило отказа да се присъедини към настоящата коалиция, определяйки я като „граничеща с кръвосмешение“.

От международната рейтингова агенция Moody's пък предупредиха, че икономическият и политическият фон остава сложен и на страната все още може да се наложи да потърси спасителна помощ.

Ако правителството на Лета получи днес вот на доверие в парламента, това ще премахне заплахата от провеждане на нови парламентарни избори – възможност, която не би се харесала на инвеститорите и би довела до допълнителна несигурност и до задълбочаване на социалната криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още