IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия набра над 8 млрд. евро от емисия 4-годишни облигации

Аукционът ще продължи до четвъртък, но може да бъде прекратен предварително, ако от министерството на финансите преценят, че получената сума е задоволителна

19:16 | 15.04.13 г.
Италия набра над 8 млрд. евро от емисия 4-годишни облигации

Италия набра днес над 8 милиарда евро в първия ден от емитирането на нови 4-годишни облигации, предназначени за индивидуални инвеститори, съобщи Ройтерс.

Аукционът трябва да продължи до четвъртък, но министерството на финансите може да го прекрати по-рано, ако търсенето е голямо. От ведомството не са обявили официално целева сума, която да бъде набрана от настоящата емисия.

От министерството не желаят сумата, получена от настоящата емисия, да бъде прекалено голяма, за да се избегне необходимостта от значителни плащания, когато през 2017 година настъпи срокът на погасяване, тъй като вече има ангажименти за високи суми по падежиращи облигации през същата година. 

Днешната емисия ще помогне на Италия през текущата година да покрие по-големите си финансови нужди, обръщайки се за помощ към спестяванията на домакинствата и отслабвайки леко напрежението върху италианските банки.

Италианските домакинства разполагат със значителни спестявания и ниски равнища на задлъжнялост спрямо тези в много други европейски страни, но държавният дълг от 2 трилиона евро е втори по големина след гръцкия като процент от брутния вътрешен продукт.

Официално целта на Италия за тази година е да набере 410-420 милиарда евро, а числото вероятно ще нарасне, тъй като държавата обеща през 2013-2014 година да изплати 40 милиарда евро на финансово затруднените частни компании за свършената от тях работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още