IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Испания скоро ще достигне дъното

Очаква се БВП на страната да започне да расте в края на годината заради възстановяването на износа и потреблението

09:48 | 17.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Икономиката на Испания скоро ще достигне дъното

Икономиката на Испания ще достигне дъното през това тримесечие, прогнозира изпълнителинят директор на най-голямата банка в страната – Santander, Хуан Родригес, цитиран от CNBC.

“През второто тримесечие на годината брутният вътрешен продукт (БВП) ще намери дъното и по-късно през годината – третото или четвъртото тримесечие, ще видим и ръст на потребителското търсене“, коменитра Родригес по време на посещението му в Токио, където представи Испания като инвестиционна дестинация.

Анализатори също прогнозират, че икономиката на страната ще започне да отчита позитивен растеж през последните три месеца на тази година заради възстановяването на износа и потреблението.

Икономиката на Испания се сви с 0,5% през януари-март за седмо поредно тримесечие, припомня изданието.

Хуан Родригес не очаква също така кредитният рейтинг на страната да бъде допълнително понижен, въпреки че две от водещите рейтингови агенции - Standard &Poor's (S&P) и Fitch, предупредиха, че подобен сценарий е напълно възможен.

За последно кредитният рейтинг на Испания беше понижен през октомври 2012 г., когато S&P постави оценка от ВВВ – само на една стъпка от неинвестиционно ниво, заради опасенията за нестабилните публични финанси на Испания.

Очакванията са, че бюджетният дефицит на Испания ще достигне 6,3% от БВП при заложена цел от 4,5%. Родригес обаче отбелязва, че за първи път Мадрид успява да постигне позитивен баланс на плащанията, което означава, че страната намалява задлъжнялостта си.

„Направихме мащабно преструктуриране на финансовия сектор и в момента имаме един от най-силните финансови сектори в Европа“, допълни той.

През следващите седмици Международният валутен фонд (МВФ) ще изпрати две мисии в Испания, които да направят проверки в банковия сектор, както и редовната годишна оценка на бюджета и икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още