IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Прочистването" на банковия сектор в Испания навлиза в нов етап

Централната банка е подготвила нови правила за квалифициране на заемите, които ще принудят банките да правят още провизии и да засилят продажбата на активи

11:27 | 13.05.13 г.
"Прочистването" на банковия сектор в Испания навлиза в нов етап

“Прочистването” на банковия сектор в Испания е на път да влезе в решаваща нова фаза на фона на очакваното затягане на правилата, което ще принуди кредиторите да признаят още повече проблемни заеми, пише Ройтерс.

Анализатори и банкери твърдят, че правилата, публикувани миналата седмица от централната банка на страната, вероятно ще ударят печалбите и дивидентите и ще предизвикат разпродажба на активи и вероятно нова вълна от сливания. Освен това те могат да наложат и инжектирането на още държавни пари в системата.

В дългосрочен план обаче испанските банки могат да изпреварят международната крива, като поемат повече загуби предварително.

Миналата година финансовите институции направиха големи провизии, за да покрият рискове, свързани с “лоши” имоти, но все още не са отчели правилно рисковете, свързани с рефинансирани кредити за бизнеса и домакинствата на стойност 208 млрд. евро.

Промяната в правилата ще ги принудят да променят класификацията на някои заеми до септември. Това ще наложи още провизии, които според банкерите централната банка ще уточни своевременно.

Това е в контраст с останалите европейски регулаторни органи, които до голяма степен отговориха на опасенията, като принудиха банките си да поддържат по-голям капитал, отбелязва Майк Лойд, партньор в отдела за банкиране и капиталови пазари на Deloitte.

Въпреки че централната банка настоява, че новите правила ще имат ограничен ефект върху сектора, в отделен доклад тя посочва, че очаква “лошите” кредити да се увеличат през 2013 г. на фона на трудната икономическа обстановка. Някои анализатори са на мнение, че делът им от общите кредити може да достигне 20% спрямо 10,4% в момента.

Друг непосредствен ефект вероятно ще бъде увеличението на фалитите сред корпоративните кредитополучатели, тъй като банките ще имат по-малко причини да рефинансират заеми на компании "зомбита".

Само времето може да покаже дали на банките в Испания ще им се наложи да набират капитал и вероятно да потърсят средства от държавната хазна. Най-малко половината от финансовите институции обаче вярват, че новите правила са едва първата стъпка, която по-късно ще доведе до нови правила и за провизирането - метод, който вече бе използван миналата година за справянето с активите в имотния сектор.

По изчисления на Ройтерс, с изключение на експозицията им към сектора на недвижимите имоти, които бе обезпечен с големи провизии миналата година, 15-те водещи испански банки са държали рефинансирани заеми за 116 млрд. евро към края на 2012 г. От тях 45%, или 52 млрд. евро са редовно обслужвани и ще трябва да бъдат преоценени, тъй като според новите правила рефинансираните заеми са под нормалния стандарт, освен ако банката не може да докаже противното. Ако всички подобни кредити бъдат преквалифицирани, испанските кредитори ще трябва да осчетоводят провизии за до 7,9 млрд. евро.

Испания винаги е имала свой начин, когато става въпрос за провизии. Подходът на Мадрид преди кризата, който наложи задължителни резерви за местните банки, спечели одобрение и похвали, че е смекчил спада в Испания по време на ранните фази на финансовата криза.

Въпреки че Съветът по международни счетоводни стандарти (IASB) в момента върви към модел, подобен на този в Испания, правилата, които не бяха прилагани много строго, не предпазиха испанската банкова система кой знае колко и тя се сви от над 40 банки преди 4 години до едва 15 в момента. Според водещи банкери още 7 до 9 банки ще изчезнат преди да свърши прочистването.

Въпреки че съдбата на няколко кредитори ще зависи до голяма степен от това как новите правила ще бъдат изяснени и приложени, повечето банкери, анкетирани от агенцията, смятат, че те ще имат положително въздействие в дългосрочен план.

Според анализаторите по-силната прозрачност ще бъде в полза на печалбите и цените на акциите на банките, което на свой ред ще подпомогне отварянето на пазара на финансиране на едро що се отнася до стабилните банки и в крайна сметка ще окаже положителен ефект върху кредитния поток в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още