IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bundesbank: Германия ще ускори растежа през второто тримесечие

Възстановяването в строителството и окуражителните знаци от индустрията подкрепят по-оптимистичните перспективи, посочва централната банка

15:45 | 21.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Bundesbank: Германия ще ускори растежа през второто тримесечие

Германската икономика ще се възстанови с по-бързо темпо през второто тримесечие на годината спрямо първото, като дълговата криза в еврозоната остава значителен риск, обяви Bundesbank.

Очакваното възстановяване в строителството и окуражителните знаци от индустрията подкрепят по-оптимистичните перспективи, посочва централната банка.

Данни от миналата седмица показаха, че Германия е единствената от големите икономкики в еврозоната, която отчете растеж през първото тримесечие, макар и с минималните 0,1%. БВП на еврозоната като цяло се понижи с 0,2% - спад в шесто поредно тримесечие.

Bundesbank очаква засилване на растежа през второто тримесеие, не само заради наваксването в строителството след дългата зима, но и заради видимото увеличение на поръчките в индустрията. Надеждите са, че след слабото начало на годината износът и инвестициите в оборудване ще се увеличат.

Поръчките в промишлеността през март изненадаха с ръст от 2,2% при очаквания за понижение от 0,5%.

Рисковете за немската икономика са свързани с лошото икономическо състояние в голяма част от еврозоната, както и с проблемите, свързани с дълговата криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още