IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле: Германска Европа – това би било истински ужас

Финансовият министър отрича ориентирана към федералната република Европа

11:58 | 06.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Шойбле се ужасява от представата за Европа по германски образец. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Шойбле се ужасява от представата за Европа по германски образец. Снимка: Ройтерс

Германия се счита за двигател на растежа в Европа. Но същевременно тя е възприемана и като страшилище, икономически силна, но от политическа гледна точка – трудна за пречупване държава.

Трябва ли измъчваните от кризата страни в еврозоната да приемат германския модел като пример? Според германския финансов министър Волфганг Шойбле отговорът е категорично отрицателен.

Европа по немски пример? "Кошмар", отсича финансовият министър Волфганг Шойбле. Той решително отхвърля такава представа на бъдещето развитие на Европа. 

"За мен идеята за германска Европа би била ужасяваща визия", каза той по време на събитие в Берлин, цитиран от Ройтерс. "Европа е толкова единна, колкото е възможно, и същевременно е едно невероятно богатство на разнообразието", каза той.

Въпреки това Шойбле подчерта, че на европейските икономики няма да им се размине противопоставянето на "безумно високите" изисквания за конкурентоспособността. Министърът намекна и за признаци на подобрение в изпадалите в криза страни от еврозоната, като визира Испания, Ирландия и Португалия, както и Гърция.

„За да се реши проблемът с високата безработица сред младите хора, е нужна по-голяма гъвкавост на пазара на труда и повишена мобилност сред търсещите работа“, поясни още Шойбле.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още