IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле: Словения може да избегне спасителната помощ, но се нуждае от реформи

Цената, която трябва да плати страната, е болезнено преструктуриране на икономиката, смята германският министър на финансите

13:00 | 13.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Шойбле: Словения може да избегне спасителната помощ, но се нуждае от реформи

Словения може да се справи и без програма за международна спасителна помощ, но ще трябва да предприеме тежки мерки на строги икономии, заяви германският министър на финансите Волфганг Шойбле пред германската радиостанция SWR 2, цитиран от Ройтерс.

„Словения може да се справи. Тя обаче трябва да проведе донякъде болезнено преструктуриране“ на икономиката си, каза Шойбле.

През миналата седмица бившата югославска република обяви плановете си за продажба на държавни компании и повиши ДДС, за да стабилизира финансите си и да избегне варианта да се превърне в поредната страна от еврозоната, която има нужда от изпълняването на болезнена програма, за да получи спасителна помощ от международните кредитори.

Страната има сериозен проблем с бюджетния дефицит, който новото ѝ правителство обещава да понижи до 3,3% през 2014 г.

Словения премина и през срив на сектора на имотите, подобен на този в Испания, а държавните банки се задушават от тежестта на проблемните кредити, които се равняват на около 20% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още