IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС отвърна на oбвиненията на МВФ

Оли Рен обвини Фонда, че се опитва да си измие ръцете, като хвърля кал по Европа

15:36 | 07.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Оли Рен смята, че сътрудничеството между Германия и Франция е задължително, но не е достатъчно условие само по себе си за развитието на ЕС.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Оли Рен смята, че сътрудничеството между Германия и Франция е задължително, но не е достатъчно условие само по себе си за развитието на ЕС. Снимка: Ройтерс

Икономическите лидери на Европейския съюз (ЕС) отвърнаха на удара, който Международния валутен фонд (МВФ) им нанесе, обвинявайки Европа за действията по първия спасителен план за Гърция.

В доклад по-рано тази седмица МВФ обвини еврозоната за разрешението ѝ Атина да забави преструктурирането на дълговете си до 2012 г.

"Спомням си, че управляващия директор на МВФ Доминик Строс-Кан не предложи ранно преструктуриране на дълга, а Кристин Лагард му се противопостави", заяви в Хелзинки Оли Рен, цитиран от Ройтерс.

Лагард, която тогава бе финансов министър на Франция, замени Строс-Кан като ръководител на Фонда през 2011 г.

Еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Рен по-рано отхвърли коментарите на международната институция, заявявайки: "Не мисля, че е честно МВФ да се опитва да си измие ръцете и хвърли кал по Европа".

Европейската комисия, която заедно с МВФ и Европейската централна банка (ЕЦБ) формират т.нар. "тройка", подготвя спасителните финансови пакети за Гърция, Ирландия, Португалия, Испания и Кипър.

МВФ публикува становището си по гръцкото спасяване късно в сряда. Институцията също така призна, че е занижила нормалните си критерии за устойчивост на дълга, за да бъде осъществен спасителния план в размер на 110 млрд. евро, както и че прогнозите за гръцката икономика са били прекалено оптимистични.

Рен отбеляза, че сътрудничеството между Германия и Франция е задължително условие за развитие на ЕС, но не е достатъчно само по себе си.

"Европа е твърде ценна, за да бъде оставена само на Германия и Франция. Ето защо ние се нуждаем от общностен метод за приобщаване към ЕС, така че малките държави да могат да имат влияние върху решенията", заяви комисарят в Хелзинки.

През изминалата седмица германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд се противопоставиха на даването на повече правомощия на Европейската комисия (ЕК) и изявиха желание еврозоната да има постоянен президент, който да гарантира по-добрата икономическа координация в блока.

Предложенията може да разширят пропастта между основните държави в еврозоната и другите членове на съюза, които не са приели единната валута, поставяйки интересите на националните правителства над тези на ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още