IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И европейските борси дадоха на заден ход в очакване на ... Познахте – Фед

Инвеститорите не искат да заемат прекалено дълги позиции преди решението на централната банка на САЩ, коментира анализатор

20:19 | 19.06.13 г. 1
И европейските борси дадоха на заден ход в очакване на ... Познахте – Фед

Основните индекси на големите европейски борси понесоха слаби загуби в колеблива сесия, тъй като инвеститорите остават предпазливи преди очакваното с голямо внимание решение за монетарната политика на Комисията за свободния пазар към Федералния резерв на САЩ, съобщи MarketWatch.

„Пазарите очевидно са в изчаквателно настроение и няма да мръднат много, преди да получим съобщението на Фед, заяви Филипе Гайселс, ръководител на отдела за изследвания в BNP Paribas Fortis Global Markets. „Инвеститорите не искат да заемат прекалено дълги позиции преди това, тъй като това ще се случи по време на американската сесия. Това затруднява търговията и обяснява защо пазарите бяха без промяна през по-голямата част от деня“, добави той.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 се понижи с 0,23% до 292,36 пункта, след като през по-голямата част от сесията се колебаеше между малка печалба и загуба. През последния месец индексът е изтрил 5,3% заради притесненията, че Фед ще започне да свива покупките си на активи, ако данните за американската икономика продължат да показват подобрение.

Протоколът от последното заседание на Английската централна банка, публикуван днес, показа, че на заседанието си през юни комисията, определяща основната лихва, е гласувала единодушно за запазването на досегашното му ниво на рекордно ниските 0,5%, а трима от общо 9-има ѝ членове са се обявили за разширяване на програмата за изкупуване на активи.

Британският индекс FTSE 100 отстъпи с 0,4% до 6 348,82 пункта, като акциите на Aggreko PLC поевтиняха с 5,25% до 1 660 пенса, след като швейцарската банка UBS понижи рейтинга им. Пазарната капитализация на BT Group PLC намаля с 1,75% до 313,70 пенса за акция, след като телекомуникационната компания обяви, че през септември нейният главен изпълнителен директор Йън Ливингстън ще поеме поста на министър на търговията и инвестициите на Обединеното кралство, като ще бъде наследен от Гавин Патерсън.

В Германия DAX 30 загуби 0,39% до 8 197,08 пункта, като с основна заслуга за слабия резултат бяха акциите на Volkswagen, понижили стойността си с 1,6% до 153,60 евро.

Френският индекс CAC 40 изтри 0,55% до 3 839,34 пункта, като пазарната капитализация на Total SA се сви с 0,6% до 38,10 евро за акция, следвайки спада в цената на течното злато. Акциите на Alcatel-Lucent обаче поскъпнаха с 6,2% до 1,50 евро, след като компанията за телекомуникационно оборудване обяви план за съкращаване на разходите, който ще ѝ помогне да икономиса 1 млрд. евро, и продажба на активи на същата стойност до 2015 г.

Пазарната капитализация на Nordea Bank AB намаля с 4,7% до 75,05 шведски крони, след като правителството на страната продаде 260 млн. обикновени нейни акции срещу 75 крони за брой, което сви дела му в кредитната институция до 7% от досегашните 13,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
ALEX_D_GREAT
преди 10 години
Нашата обаче се катери по хълма. Нас ФЕД малко ни засяга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още