IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция прави „черен“ списък на държавите, отказващи автоматичен обмен на данни

Инициативата е част от мерките на френските власти за по-строго данъчно законодателство и увеличаване на приходите в бюджета

16:04 | 21.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Франция прави „черен“ списък на държавите, отказващи автоматичен обмен на данни

Държавите, които отказват да обменят автоматично банкови данни, от 2016 г. ще бъдат включени във френски „черен списък на страни и територии“, нежелаещи да сътрудничат със световната общност във фискалната област, съобщи ИТАР-ТАСС.

Долната камара на френския парламент одобри поправка на закон в този смисъл, предложена от правителството на страната с цел прилагане на по-строго данъчното законодателство.

През септември 2015 г. между Франция и САЩ трябва да започне прилагането на американския Закон за изпълнението на данъчните изисквания от чуждестранните притежатели на сметки (Foreign Account Tax Compliance Act – FATCA), който влезе в сила в САЩ от началото на годината.

„Благодарение на такива действия Франция ще може да се концентрира върху изпълнението на основната задача и да запази инициативата в дейността по разпространяването на принципите на финансовата прозрачност“, подчертават от френското правителство.

През 2010 г. Франция създаде „черен списък“ на страните и териториите, които не са подписали с нея договор за сътрудничество в данъчната област, в който бяха включени 18 имена. Впоследствие те бяха свити до 8 – Ботсвана, Бруней, Гватемала, Монсерат, Науру, Ниуе, Маршаловите острови и Филипините.

Водещите европейски държави – Германия, Франция, Великобритания, Испания и Италия – вече изпратиха до Европейската комисия общо искане да бъде разрешен в Европейския съюз автоматичният обмен на банкови данни според принципите, залегнали във FATCA.

Според оценки на френските законодатели държавната хазна губи ежегодно между 40 млрд. и 80 млрд. евро заради избягването на данъчно облагане от страна на нейни поданици.

Властите в страната разчитат, че благодарение на по-строгото данъчното законодателство ще успеят още през тази година да осигурят допълнителни 2-2,5 млрд. евро за бюджета. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още