IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барозу: ЕС временно смекчава условията за бюджетните дефицити

Изключение ще се прави само за държави, които вече са свели дефицитите си под препоръчителния праг от 3% от БВП, като всеки случай ще се разглежда поотделно

20:29 | 03.07.13 г.
Барозу: ЕС временно смекчава условията за бюджетните дефицити

Европейският съюз временно ще смекчи условията за бюджетните дефицити, за да позволи на държавите-членки да финансират държавните си инвестиционни програми и да стимулират растежа, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, цитиран от DPA.

Изключение ще се прави само за държави, които вече са свели дефицитите си под препоръчителния праг от 3% от брутния вътрешен продукт, поясни Саймън О'Конър, говорител на европейския комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен.

"При оценката на националните бюджети за 2014 година ще допуснем временно отклоняване от траекторията на структурния дефицит, като всеки случай ще бъде разглеждан поотделно", добави Барозу пред Европейския парламент.

По думите му допълнителните разходи трябва да бъдат по инфраструктурни проекти, съфинанисрани от ЕС, с "положителен, пряк и дългосрочен ефект, който подлежи на проверка".

Италия, която отдавна настояваше за смекчаване на европейските бюджетни правила, веднага приветства решението, определяйки го като "важна" победа.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още