IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси се раздвижиха след новините за спасителния транш за Гърция

Индексът на гръцката фондова борса обаче потъва заради очаквания за по-значимо свиване на гръцката икономика през тази година

19:58 | 09.07.13 г.
Европейските борси се раздвижиха след новините за спасителния транш за Гърция

Основните индекси на европейските фондови пазари затвориха днешната сесия с ръст след като финансовите министри от еврозоната се разбраха за поредния спасителен транш за Гърция. Търговците бяха окуражени и от добрите данни за представянето на Alcoa през миналото тримесечие.

Ръстът обаче беше ограничен след като Международния валутен фонд (МВФ) понижи прогнозите си за ръста на глобалния брутен вътрешен продукт до малко над 3 на сто.

За втори пореден ден Stoxx Europe 600 завършва на позитивна територия. Стойността на индекса достигна до 294,58 пункта или ръст от 0,8 на сто.

Сред компаниите, отчели сериозен ръст днес, е Osram Licht, чиито акции поскъпнаха с почти 17 на сто. Търговията с акциите на Electricite de France беше повлияна от решението на френското правителство да позволи увеличение на цената на тока във Франция с 5% през следващия месец. На базата на това анализатори от швейцарската банка UBS да променят оценката си за книжата на компания – от „продавай” до „неутрално”.

Влияние върху европейската търговия оказват и позитивните очаквания за новия сезон на отчетите.

„Сезонът започва добре с данните за печалбата на Alcoa, а в същото време вече има предположения, че китайският ръст ще бъде малко по-добър от първоначалните очаквания на пазарите”, заяви Нейл Уикинсън, мениджър в Royal London Asset Management, пред Market Watch. За него именно тези два фактора са в основата на повишаването на индексите на европейските борси.

Въпреки добрата новина за спасителния транш за Гърция, основният индекс на Атинската фондова борса Athex записа спад от 2,3% до 838,29 пункта. Търговията се повлия от доклад на базираната в Атина Фондация за икономически и индустриални проучвания, според който прогнозите за развитието на гръцката икономика трябва да  бъдат ревизирани в посока надолу до минус 5 на сто. Самата централна банка в Гърция очаква икономиката да се свие с 4,6% през тази година.

FTSE 100 записа ръст от 1% до 6 513, 08 пункта. Оживление в Лондон носи представянето на големите минни компании . Техните акции тръгнаха нагоре следвайки по-високите цени на металите.

Френският CAC 40 се повиши с половин процент до 3 843,56 пункта. Сред големите печеливши се оказа LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton. Компанията купува мажоритарен дял в италианската Loro Piana за сумата от 2 млрд. евро.  Така акциите на LVMH отчетоха ръст от 2,1% до цена от малко над 131 евро за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още