IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Гърция достигна рекордните 26,9% през април

Най-засегнати са младите под 26 години, сред които нивото на безработицата е 57,5%

16:25 | 11.07.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Безработицата в Гърция достигна рекордните 26,9% през април

Безработицата в Гърция е достигнала нов връх през април. Негативните данни идват на фона на продължавата рецесия в страната, съпътствана от повече от 3-годишния курс на строги икономии, прилаган в съответствие с изискванията на международните кредитори.

Съгласно новите данни, броят на гърците без работа е достигнал 1,33 млн. души, или 26,9 на сто, съобщава Bulgaria On Air. Най-засегнати са младите под 26 години, сред които нивото на безработицата е 57,5%. В същото време в своя последен доклад експертите от „тройката“ кредитори – Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) – показаха "жълт картон" на Гърция, заради закъсняващите реформи.

Безработицата в Гърция достигна най-високото си ниво откакто започва публикуването на статистически данни за този показател през 2006 г. Това е повече от двойно на средното за еврозоната ниво от 12,2% през май – резултат от 6-годишната тежка рецесия в страната.

"Важен факт е, че почти две трети нямат работа от повече от 12 месеца", каза пред Ройтерс икономистът в мозъчния тръст IOBE Ангелос Цаканикас, подчертавайки дълбоките проблеми за гръцкия трудов пазар.

Междувременно общинските служители в страната продължават своите безсрочни стачки и протести, след като стана ясно, че мнозина от тях ще загубят работата си още през тази година. Поведени от полицейски коли и мотори с надути сирени, днес те проведоха демонстрация пред парламента в Атина, а след това и пред централите на двете основни партии в коалиционното правителство – социалистите от ПАСОК и консерваторите от "Нова демокрация".

Съкращенията на персонал са част от договорените с кредитори мерки, за да може Гърция да продължи да получава траншове от спасителната си програма. В най-новата си оценка за състоянието на Гърция кредиторите отчитат, че страната изпълнява договорените цели, но предстои да бъдат положени още много усилия по реформите в данъчната политика и държавния сектор, особено в здравеопазването.

Въпреки порицанието, гръцкият финансов министър Янис Стурнарас увери, че няма да има нови мерки за икономии до края на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още