IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ и Европа трябва да преосмислят партньорството си

Условията на фонда за освобождаване на спасителни траншове създават несигурност

12:49 | 02.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
МВФ и Европа трябва да преосмислят партньорството си

Международният валутен фонд (МВФ) за пореден път обяви една неудобна истина – фондът не е убеден, че Гърция ще постигне заложените фискални цели, пише FT.

Вместо обаче МВФ и Европа да губят време в празни приказки, те трябва да преосмислят партньорството си, посочва изданието.

Участието на МВФ в спасителните дейности на еврозоната не е финансово мотивирано. Основната причина фондът да бъде привлечен е неговата експертност и доказаната способност да дисциплинира получателите на кредити.

На практика обаче фондът започна да свири „втора цигулка“ и все повече проблеми излизат на повърхността. Фондът например не отпуска траншове, ако спасената страна не разполага с финансиране за 12 месеца напред.

Досега еврозоната продължаваше да си сътрудничи с МВФ с негласното споразумение да се намери начин за запълването на дефицитите, особено за финансирането на Гърция. Всички обаче биха били по-добре, ако се освободят от тази несигурност, посочва изданието.

Европа би могла да преодолее несигурността, като поеме постепенно ролята си при освобождаването на бъдещите плащания и намали влиянието на институцията.

Това естествено няма да реши проблемите на еврозоната, но пък ще й даде възможност да се изправи пред тях, а на политиците ще им бъде трудно да ги игнорират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още