IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

K+S се страхува за мястото си в Dax

Поне 15 млрд. евро е загубила германската компания само за няколко дни на борсата

08:49 | 12.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
K+S се страхува за мястото си в Dax

Въпреки сътресенията на световния пазар на поташ и катастрофалния срив на акциите мениджмънтът в торовата компания K+S от Касел остава спокоен. „Аз съм далеч от всякаква паника", заяви главният изпълнителен директор на K+S Норберт Щайнер пред Welt. Вълнението на пазара не тревожи Щайнер. „Ние работим спокойно и структурирано върху задачите, които възникват", казва той.

През последните две седмици прекратяването на на руско-беларуския алианс за поташ, което бе инициирано от руската компания „Уралкалий“, предизвика земетресение на световния пазар на торове. Главният изпълнителен директор на „Уралкалий“ Владислав Баумгертнер прогнозира падащи продажни цени. След това цената на акциите на производителите на поташ се сринаха в целия свят. Цената на акциите на K+S се сви в рамките на няколко дни с почти 40%. Наскоро обаче пазарната стойност се стабилизира на около 18 евро.  

Щайнер прогнозира, че загубите на борсата във връзка с обявяването на „Уралкалий“ за цената на суровината ще достигнат 15 млрд. евро. Той не е пожела да спекулира по отношение на мотивите на руската компания да направи подобно изявление. По думите му в това „няма икономически смисъл. Като цяло това е една скъпа стъпка и за Уралкалий“, каза Щайнер.

„Все още нищо на пазара по отношение на цените не се е променило“, твърди още мениджърът пред изданието. Освен това Щайнер обръща вниманието, че освен бизнеса с кали K+S има и подразделение за сол. Това правило K+S по-гъвкава компания в сравнение с чистите производители на кали. 

Неотдавнашният спад на цените обаче увеличава риска от това K+S да изпадне от престижния подбор на фирмите на DAX през септември. Експерти на германския пазар на ценни книжа в момента преразглеждат състава на индекса. Следващото насрочено преразглеждане е насрочено за септември. Ако K+S продължи да губи статута си на тежка компания в германския корпоративен пейзаж, концернът всъщност може скоро да бъде един от кандидатите за изпадане от важния борсов показател.

"След развитието през последните няколко дни всъщност не е съвсем невъзможно да трябва да напуснем DAX“, допълва Щайнер. „Но не искам да мисля за това всяка минута, тъй като това не се отразява на оперативния бизнес", казва още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още