IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консервативната опозиция очаквано спечели изборите в Норвегия

Новият премиер Ерна Солберг се изправя пред предизвикателството да обедини популистката Партия за напредъка и центристките християндемократи и либерали

09:03 | 10.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лидерът на консервативната коалиция Ерна Солберг ще е новият премиер на страната - първият консервативен министър-председател от 24 години. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерът на консервативната коалиция Ерна Солберг ще е новият премиер на страната - първият консервативен министър-председател от 24 години. Снимка: Ройтерс

Дясноцентристката опозиция в Норвегия очаквано спечели парламентарните избори, с което сложи край на 8-годишното управление на лявоцентристите, съобщава FT. Лидерът на дясноцентристката консервативна партия Ерна Солберг ще бъде новият премиер на страната, допълва изданието.

При 90% преброени гласове дясноцентристката коалиция печели 96 места в парламента срещу 72 за лявоцентристката. За мнозинство са необходими 85 места.

Резултатите символизират резкия завой, който обществото иска в политиката заради натрупаното богатство от петрола и всички въпросителни около харченето на парите, отбелязва още изданието.

“Това е исторически резултат. За първи път от 24 години имаме консервативен министър-председател”, коментира пред FT Ян Торе Санер, заместник-председател на консервативната коалиция.

Дясноцентристката коалиция спечели изборите с обещанието, че ще инвестира повече в проблемната инфраструктура на Норвегия, както и в образованието и здравеопазването.

Ерна Солберг обаче се изправя пред сериозно предизвикателство – да обедини популистката Партия за напредъка и центристките християндемократи и либерали. Двете центристки партии вече се разграничиха от популистите заради антиимигрантските им възгледи. Освен това Андерш Брайвик, който уби 77 души през 2011 г., беше член на Партията за напредък.

 “Разбира се, ще има някои трудни въпроси. Все пак имахме добро сътрудничество през последните четири години в парламента. Надявам се, че всички четири партии ще искат да бъдат част от правителството”, коментира в тази връзка Санер.

Той не изключва обаче и вариант да бъде създадено консервативно правителство на малцинството – това е сравнително често явление в Норвегия.

Консерваторите на първо време искат да подложат на дебат разделянето на петролния фонд на страната – най-големият държавен инвестиционен фонд в света, както и използването на средства от фонда за дългосрочни инвестиции и намаляване на данъците. Ще се дискутира и частичната приватизация на много държавни компании.

Ерна Солберг даде заявка, че ще се придържа към ограничението до 4 на сто от стойността на фонда да се изразходват от правителството за година. Партията за напредъка обаче настоява горната граница да бъде вдигната и средствата да се насочат към инвестиции в инфраструктурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още