IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ е притеснена, че стрес тестовете могат да объркат пазара

Европейската централна банка ще започне анализ в три етапа на банките, върху които ще поеме надзора през 2014 г.

15:00 | 19.09.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ е притеснена, че стрес тестовете могат да объркат пазара

Европейската централна банка (ЕЦБ) изрази опаснения, че инвеститорите могат да се изплашат от планираните за следващата година проверки на финансовите отчети на банките и провеждането на стрес тестове, освен ако те не са планирали внимателно във времето, предава Bloomberg.

Докато ЕЦБ се подготвя да поеме надзора над всички банки в еврозоната до 2014 г., тя ще започне да ги анализира в три етапа. Както членът на Изпълнителния съвет (ИС) Ив Мерш посочи миналия месец, ЕЦБ ще започне с преглед на рисковете преди да анализира финансовите отчети на банките, а след това ще стартира стрес тестовете заедно с базирания в Лондон Европейски банков орган (ЕБО).

Централните банкери умуват как по-фино да направят това упражнение без да оповестяват тревожни резултати, особено на тези банки, които не са в добро финансово здраве. Членът на ИС Петер Прат и членът на Управителния съвет Евалд Новотни споделиха, че двете организации не трябва да дават еднакви оценки за това колко още допълнителен капитал банките ще трябва да си набавят.

От 2010 г. европейските банки претърпяха два стрес теста. Проверката на ЕБО през 2011 г. не издържаха осем банки. Общият им капиталов недостиг бе за 2,5 млрд. евро. Този месец членът на ИС Йорг Асмусен каза, че предстоящите тестове ще бъдат последната възможност за връщане на доверието у финансовата система на региона.

За да избегне противоречията, ЕБО отложи планираните за тази година стрес тестове за 2014 г., и за да може ЕЦБ да извърши спокойно проверката на качеството на активите на банките от еврозоната, над които ще осъществява надзор. Инвеститорите виждат великолепна възможност, ако бъдат открити, скритите проблеми на банките да бъдат разрешени.

Най-рано през октомври 2014 г. ЕЦБ може да поеме контрол над банките. Това стана факт, след като този месец законодателите предоставиха на ЕЦБ правомощия да контролира финансовите институции от региона.

Единният надзорен механизъм е стъпка напред към планирания европейски банков съюз, който би трябвало да прекъсне връзката между банките и държавните дългове. Президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че централната банка ще разкрие повече детайли за процеса на стрес тестове в средата на октомври тази година. Той многократно прокламираше идеята еврозоната да излезе с единно решение за стабилизиране на затрудените банки.

Законодателното предложение на Европейския съюз за Единен механизъм за разрешаване на проблемите при преструктурирането и закриването на фалирали банки беше блокирано от германския финансов министър Волфганг Шойбле, който обяви, че за създаването му няма никакво правно основание. На срещата на европейските финансови министри във Вилнюс той получи подкрепата на Швеция и Словакия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Bobacho
преди 10 години
То така или иначе никой не вярва на тези тестове след фиаското (на три пъти) преди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още