IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските депутати одобриха ограниченията за тютюневи изделия в ЕС

В общността се върви към затягане на режима на пушене

15:06 | 08.10.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейските депутати одобриха ограниченията за тютюневи изделия в ЕС

Темата за тютюнопушеното възбужда духовете не само у нас, но и в целия ЕС. Насоките на европейските институции обаче са за към затягане на мерките срещу пушенето, а не либерализацията им.

След няколко месеца дебати европейските депутати одобриха предложенията на Европейската комисия и забраниха използването на ментола и други добавки, които, по думите на комисаря по въпросите на здравето Тонио Борг, „маскират“ вкуса на тютюна, съобщи АВС. След корекция от страна на европейския парламент, обаче ще бъде правена разлика между сортовете. Така реално се защитават правата на производителите на ориенталски тютюни, каквито са повечето сортове, отглеждани у нас.

На пакетите с цигари ще има по-големи надписи, предупреждаващи за риска от пушенето – те ще заемат 65% от кутиите. Ограничават се и продажбите на електронни цигари.

Мотивът на европейските законодатели за електронните цигари е, че те също съдържат никотин и съвсем не са по-безопасни за здравето от обикновените цигари.

Целта на тези мерки е да се ограничи привлекателността на цигарите сред младите хора. По данни на ЕС всяка година свързаните с тютюнопушеното болести костват около 25 млн. евро и засягат 700 хил. души.

Здравето, разбира се, е на първо място, но в условията на криза не трябва да се забравят и някои икономически аспекти на ограниченията, коментират пък от Европейския икономическия и социален съвет. В сектора заетите са около 1,5 млн. души, а в някои селски региони отглеждането на тютюн е единствената възможност за прехрана на населението. В момента в ЕС всяка година се отглеждат по 250 хил. тона тютюн. Заетите в тази дейност са над 400 хил. души.

От организацията коментират, че по-строгите регулации не са решение – те могат да доведат само до контрабанда на цигари, което ще се окаже още по-голям проблем. На този етап страните в ЕС вече губят по 10 млрд. евро годишно от контрабандата на цигари.

Няма доказателства, че здравните предупреждения влияят върху решението за пушене. Промяната на опаковките на цигарите пък може да застраши още една индустрия – пакетиращата, която е сред доходоносните в Европа, въпреки кризата, смятат още от Европейския икономически и социален съвет.

Всъщност позицията на ЕК в областта на тютюнопушенето е доста непоследователна. От една страна чиновниците предлагат все повече ограничения за производителите на цигари. От друга страна обаче, под предлог липса на алтернатива, те все още разрешават отпускането на субсидии за производителите на тютюн. Като се вземе предвид съпротивата на производителите - и на цигари, и на тютюн, както и на пушачите - тютюневият дим трудно ще изчезне от публичните места. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Той "Барозиу" сам по себе си е по-улабен, отколкото може да ти стигне мечатата относно самия теб, но лошото е това дето представлява и мотива му да го прави /представляването/ в чисто човешки план е в истината съдържаща се в двете първи прости изречения от настоящото сложно! Та манипулацията е "личната печалба", да е мотив за "служебните" изпълнения, а те да се вменят като отговорност на всички маймуни от региона! Е, това за шефовете е благоприятно, при почти всяка цена на "лична печалба"! *** като гледам колко (-) си "заслужил" едва ли са заради това което ти отговарям аС,... мисля че сега моите ще са повече :))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
deant
преди 10 години
В общността се върви към затягане на режима на пушене---------------------Майната му на Барозиу ние ше го улабим и ше си пушим на корем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още