IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

RBS отделя проблемните си кредити във вътрешна "лоша банка"

Мисля, че ще е по-лесно да продадем банката и да си получим парите обратно, заяви британският финансов министър Джордж Озбърн

15:00 | 01.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
RBS отделя проблемните си кредити във вътрешна "лоша банка"

Royal Bank of Scotland (RBS) ще създаде вътрешна "лоша банка", за да изолира своите най-рискови активи, съобщава Ройтерс. Идеята е част от пакета от мерки, предназначени за подобрение на общото състояние на финансовата институция и за ускорение на евентуалната ѝ приватизация.

"Мисля, че ще е по-лесно да продадем банката и да си получим парите обратно", заяви министърът на финансите Джордж Озбърн. По думите му обаче приватизационният процес е малко вероятно да започне преди следващите избори през 2015 г.

Правителството, което притежава 81% от RBS, заяви, че ходът ще стимулира кредитирането в Обединеното кралство.

От RBS от своя страна съобщиха, че ще отделят заеми в размер на 38 млрд. паунда в новото звено, което ще освободи капитал от 10-11 млрд. паунда на банката-майка.

"Сега можем да продължим, да се посветим на бъдещето и да се съсредоточим върху 90 на сто от активите, които представляват една наистина добра банка за клиентите и за Великобритания", заяви главният изпълнителен директор Рос Макюън.

По думите му преструктурирането ще възстанови добрите взаимоотношения на RBS с Министерството на финансите и финансовия регулатор на Великобритания.

Критиците на идеята за обособяване на вътрешна "лоша" банка смятат, че ходът няма да се различава от вече съществуващата програма за заделяне на рискови активи, която в момента включва проблемни кредити в размер на 45 млрд. паунда. Сумата се очаква да набъбне с още 20 млрд. паунда до 2016 г.

По рано през деня стана ясно, че RBS е блокирала дейността на двама от своите трейдъри във форекс подразделението си. Новината е поредният случай на съмнение за манипулация на международните валутни пазари.

Някои от най-големите банки в света, в това число UBS, Barclays, Deutsche Bank и RBS, потвърдиха в последните месеци, че си сътрудничат с регулаторните органи в разследванията на най-големия финансов пазар в света, който отчита дневен оборот от около 5,3 трлн. долара.

Ако информацията бъде потвърдена, двамата трейдъри ще са първите санкционирани служители на RBS след големия междубанков LIBOR скандал, който избухна през 2012 г.

Повече може да научите в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още