IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грешките при разходването на европейския бюджет се увеличават

Промяна на правилата за разходване на средствата препоръчва Европейската сметна палата след анализ на изпълнението на бюджета на ЕС за 2012 година

12:11 | 05.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Грешките при разходването на европейския бюджет се увеличават

През 2012 година процентът на грешки при извършените разходи от европейския бюджет е 4,8%, спрямо 3,9 на сто година по-рано. Това съобщава Европейската сметна палата след одита на разходването на средствата в общностният бюджет.

От палатата обаче уточняват, че не всяка грешка се отнася до измама или разхищение на средства, а е прогнозна стойност на средствата, които в съзвучие със законодателството не е трябвало да бъдат изплатени.

Като грешки, например, от институцията посочват изплащане на средства по проекти, които не е трябвало да получават финансиране, както и закупуването на стоки и инвестиране без прилагане на правилата за обществените поръчки.

Най-голям брой грешки е регистриран в Програмата за развитие на селските райони, както и околна среда, рибарство и здравеопазване. Най-сериозен е ръстът в областите заетост и социални въпроси, преки помощи в областта на земеделието и регионална политика, енергетика и транспорт.

Като цяло през 2012 година ЕС е изразходил 138,6 млрд. евро, от които около 80% се управляват съвместно от ЕК и държавите в общността.

Препоръките на Европейската сметна палата са за преосмисляне на правилата на общността за разходване на средствата и опростяване на нормативната рамка. „Вероятно програмният период 2014-2020 година ще продължи да бъде по-скоро ориентиран към разходите – насочен към разпределяне и разходване на бюджета на ЕС – отколкото да се фокусира върху планираните ползи“, се казва още в съобщението на институцията. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още