IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спекулации около политиката на ЕЦБ се погрижиха за турбулентност на пазарите

Водещите европейски фондови борси приключиха сесиите си нееднозначно, но почти без промени

19:33 | 20.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Спекулации около политиката на ЕЦБ се погрижиха за турбулентност на пазарите

Спекулациите за отрицателна лихва по депозитите разтърсиха в следобедните часове финансовите пазари в Европа. В рамките на минути германският индекс Dax скочи с почти 80 пункта, но малко по-късно отново се раздели с печалбите.

Търговците обосновават волатилните сесии с материал на Bloomberg, според който Европейската централна банка (ЕЦБ) обмисля да намали лихвата до минус 0,1%. Досега този процент е 0,0%. е, то настоящата лихва по депозитите, която е в момента е 0%, може да премине в негативна. Това означава, че компаниите ще трябва да плащат на банката, за да държи парите им. За компаниите това ще е стимул да потърсят други места, на които парите им ще съхранят стойността си. За обикновените спестители обаче това отправя директно послание, че не е изгодно да заделят пари настрана в депозити. ЕЦБ не бе открита за коментар на първо време. 

"Пазарът просто иска да расте и е благодарен за всяка причина, която може да получи", казва брокер на ценни книжа. "Този път материалът за отрицателната лихва по депозитите бе от решаващо значение", казва той.

В крайна сметка водещият германски индекс Dax напусна търговията почти без промяна – с малък ръст от 0,1 на сто до 9202 пункта. В Париж CAC 40 се понижи с 0,09% до 4268,37 пункта, а в Лондон водещият британски бенчмарк FTSE  100 се сви с 0,25% до 6681,08 пункта. Индексът Stoxx Europe 600 нарасна с 0,1% до 322,91 пункта, изтривайки загуба от 0,4%.

Отвъд Океана основните индекси на Wall Street леко се повишиха днес при откриването на търговията след изненадващото увеличение на продажбите на дребно в САЩ миналия месец, предаде Bloomberg. Увеличението с 0,4 на сто - най-голямото от четири месеца - предполага, че потребителите не са се повлияли от спирането на работата на федералното правителство през октомври.

Индексът Dow Jones Industrial Average записа ръст от 0,10% до 15983,60 пункта в началото на търговията. Boeing води губещите сред сините чипове, като само 14 от 30-те му компонента са печеливши на старта в сряда. Акциите на производителя на самолети засега поевтиняват с 2,03% до 134,20 долара, след като Oppenheimer занижи оценката си за акциите на концерна.

S&P 500 се покачи с 0,37% до 1794,54 пункта, като технологичните и телекомуникационните компании се представят най-добре сред 10-те индустриални групи в състава на индекса.

Nasdaq Composite се повиши с 0,41% до 3947,63 пункта.

В Германия акциите на Metro AG поскъпнаха с 2,4% в подиндекса MDax, след като Barclays повиши оценката си за германския търговец. Анализаторите намират за положително намерението на концерна да осъществи първично публично предлагане на миноритарен дял от руския си бизнес. В допълнение Barclays е оптимистично настроена за повишаване на продажбите.

В посока надолу се движи и компанията за плащания Wirecard AG, чиято пазарна капитализация падна с 5,2%, след като Barclays намали оценката си за компанията, позовавайки се на 50%-ен ръст от началото на годината на акциите. Според анализатори това прави все по-трудна обосновката за оценката на компанията спрямо нейния органичен растеж.

Също надолу са акциите на Alcatel-Lucent, чиито книжа се обезцениха с 3,5%, след като компанията анонсира увеличение на капитала си. Позовавайки се на неназовани източници, Wall Street Journal писа във вторник, че Nokia Corp. няма да продължи с нов договор сътрудничеството между Nokia Solutions and Network business и Alcatel-Lucent. И двете компании не коментираха информацията пред WSJ.

Сред отделните акции във фокуса на инвеститорите попаднаха и акциите на ThyssenKrupp със спад от два процента до 19 евро. Брокерите бяха разочаровани от това, че производителят на стомана успя да се раздели само с един от двата си проблемни завода в чужбина. Преговорите за продажба очевидно напредват за по-печелившия завод в Съединените щати, докато за бразилския комбинат е налице дори и след година и половина на преговори. Според вътрешни източници групата може да осъществи и увеличение на капитала си, като дори е поиска водещите банки да представят своите условия за 10%-ово увеличение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още