IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром и ЕК може и да си стиснат ръцете

Москва и Брюксел ще преговарят по антитръстовото разследване

21:51 | 04.12.13 г. 1
Газпром и ЕК може и да си стиснат ръцете

Газпром ще представи на Брюксел "специални предложения", с които да разсее опасенията на антитръстовите органи в Европа. Това съобщи еврокомисарят по конкуренцията Хоакин Алмуня след срещата му със зам.-главния изпълнителен директор на компанията Александър Медведев, предаде Bloomberg.

Руският газов монополист е заподозрян в злоупотреба с господстващо положение и налагане на несправедливи цени в Централна и Източна Европа. През септември Еврокомисията започна разследване срещу компанията, за да установи дали тя е нарушила антитръстовото законодателство на ЕС в региона.

“Газпром изрази готовността си да проучи възможността за поемането на ангажименти заради опасенията на Комисията за конкуренцията”, коментира Алмуня. “Газпром обяви, че ще представи проект на предложения в писмен вид в следващите дни, на които Комисията ще направи оценка”, допълни той.

Говорителят на дружеството Сергей Куприянов посочи, че Брюксел и Газпром са обсъдили и вариант за постоянен обмен на информация по въпроси, от които Еврокомисията се интересува.

Същевременно днес европейските власти одобриха руският гигант да придобие четири холандски и германски компании. В Холандия Газпром ще упражнява съвместен контрол върху WINZ и Wintershall Services, които проучват за нефт и газ в Северно море. Дружеството ще придобие напълно германските Wingas и WIEH – доставчици на газ главно в Германия.

Еврокомисията заяви, че сделките няма да създадат проблеми на конкуренцията и подчерта, че решението й не е оказало влияние върху антитръстовото разследване на енергийния гигант.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още