IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският бизнес изправен пред недостиг на квоти за емисии СО2

Квотите са поскъпнали с 30% от началото на годината до 6,50 евро за тон, а според UBS цената може да достигне 15 евро до края на годината

16:43 | 14.02.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейският бизнес изправен пред недостиг на квоти за емисии СО2

За първи път от 2008 година насам европейският бизнес може да се окаже изправен пред недостиг на разрешителни за квоти за въглеродни емисии, пише агенция Bloomberg.

От началото на кризата промишлеността в ЕС се сви и това доведе до пренасищане на пазара за емисии. Цената им през април 2013 година падна до нива до под 4 евро за тон, спрямо 31 евро на тон през август 2006 година. През 2012 година предприятията, които ползват разрешителните, намаляват с 12%.

Този срив притесни Европейската комисия, защото заплашваше най-големия пазар на въглеродни разрешителни в света. Ниската цена на квотите пък не върши основната си цел – да окуражава фирмите да използват екологично чисти ресурси, а не въглища и петрол.

Днес обаче тези времена са забравени – в сесията на ICE в Лондон квотите се търгуват за 6,50 евро за тон. От началото на годината те са поскъпнали с 30%.

Една от причините са действията на регулатора на ЕС в областта. Европейската комисия ограничава броя на безплатните квоти. От 2008 до 2012 година бизнесът получи безплатно емисии на стойност 13 млрд. евро. До 2020 година обаче безплатните квоти ще бъдат ограничени с около 12%.

Това, както и прогнозите за икономически растеж от 1% за еврозоната през 2014 година, води до прогнозата, че квотите за емисиите ще поскъпват. В анализ на UBS е записана прогнозата за ръст на цената до 15 евро на тон до края на тази година. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
vzhekoff
преди 10 години
Не е само това, последните 2г. Германия е увеличила емисиите на СО2 с около 5% чисто, което увеличение е придизвикано от масовото преминаване на въглища и поетапното затваряне на АЕЦ. И по-лошо ще става...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още