IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските банки не биха преминали стрес тестовете на Федералния резерв

Само Banco Santander и Deutsche Bank биха могли да отговорят на строгите американски изисквания, посочвa експерт

16:59 | 02.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейските банки не биха преминали стрес тестовете на Федералния резерв

На фона на очакванията за предстоящите по-късно през годината стрес тестове на европейския банков сектор експертите се надпреварват да коментират как ще се развие ситуацията в региона. Някои анализатори дори са на мнение, че почти никоя от банките в еврозоната не би могла да премине успешно по-строгите изпитания в САЩ.

Кредиторите от Стария континент са изправени пред вълна от тестове през тази година, които ще бъдат осъществени от Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейския банков орган (ЕБО). Окончателните резултати от анализа на 124-те водещи банки от региона, определени за "системно важни", ще бъдат ясни през октомври.

Според мнозина тазгодишните тестове са най-трудните в досегашния цикъл на изпитания от кризата от 2008 г. насам. Това накара дори президента на ЕЦБ Марио Драги да предупреди, че някои банки вероятно ще се провалят.

Симулациите на кризисни ситуации се разглеждат като жизнено важни за изясняването на състоянието на балансите на европейските кредитори и възстановяването на доверието на инвеститорите. Сред банките, които ще бъдат детайлно ревизирани, са дори част от световните гиганти – германската Deutsche Bank, испанската Santander, френската BNP Paribas и британските Barclays и HSBC.

Тестовете ще последват проведените в САЩ подобни анализи, които бяха осъществени от Федералния резерв. Публикуваните през март резултати показаха положително развитие при 25 от местните банки. Въпреки това американската централна банка не одобри показателите на 5 други кредитора, в това число и Citigroup.

Според Даниел Лакал от инвестиционния посредник Ecofin въпреки истерията предстоящите европейски тестовете вероятно ще бъдат далеч по-слаби от техните американски еквиваленти. Основната причина са по-гъвкавите определения за това какво представлява "основен капитал".

"Почти никой няма да премине", посочи Лакал, коментирайки възможностите на европейските банки, ако бъдат поставени при американските условия. "В САЩ основният капитал е капитал. В Европа има много други разлики, които са в основата на анализа", допълни той.

Експертът изтъкна, че по негово мнение само две европейски банки биха могли да издържат на по-строгите тестове в САЩ – Banco Santander и Deutsche Bank.

"Успех биха имали големите момчета, които оцеляха от кризата и преминаха през големи увеличения на капитала, например Santander и Deutsche", кометира лаконично Даниел Лакал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:00 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
коминочистач
преди 9 години
За какви стрес тестове пишете, когато можеш да печатиш безконтролно пари ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още